10 activitati pentru o dezvoltare armonioasa

De la o anumita varsta, copiii dobandesc anumite abilitati neuro-motorii. Iata cateva activitati pentru o dezvoltare armonioasa a micutului tau si pentru a vedea ce mai este de imbunatatit

Este timpul in care copilasul incepe sa fie interesat de viata independenta, mai exact de viata unui adult.

Lasa-l sa fie independent, sa mearga singur sa cumpere paine, un ziar. Este o modalitate eficienta de a-i construi increderea in sine, esentiala in viata.

La 6 ani – 7 ani:

1. Dezvoltarea neuro-motorie

Aseaza copilul la o masa. Pune-i 20 de monezi de 10 bani pe masa. Spune-i micutului tau: „Pune monezile intr-o cutie, una cate una”. Copilul trebuie sa reuseasca in maximum 70 de secunde. Daca esueaza, trebuie sa faca mai multe activitati manuale.

2. Dezvoltarea senzorial-perceptiva

Deseneaza un romb. Dupa model, copilul trebuie sa reuseasca sa-l copieze.

3. Dezvoltarea limbajului

Copilul vorbeste folosind fraze, stie sa explice regulile unui joc si sa spuna o poveste.

4. Dezvoltarea socio-afectiva

Copilului ii place sa fie tratat cu incredere si sa i se incredinteze diverse sarcini. De exemplu: sa cumpere paine, ziarul etc.

5. Dezvoltarea cognitiva

Arata-i copilului cateva imagini cu obiecte sau fiinte care sa fie desenate incomplet. De exemplu: un cal caruia ii lipseste un picior, o camasa careia ii lipseste o maneca etc. Copilul trebuie sa spuna ce lipseste din imagine.

La 7 ani – 8 ani:

6. Dezvoltarea neuro-motorie

Stai in picioare, in fata copilului. Copilasul va sta de asemenea in picioare.Alatura calcaiele, distanteaza varfurile picioarelor, aseaza-te pe vine fara sa iti misti picioarele si indeparteaza bratele de corp, precum aripile de avion. Spune-i copilului: „Stai si tu ca mine si ramai asa tinand ochii inchisi!”. Copilul trebuie sa ramana asa zece secunde. Daca la 7 ani si 6 luni copilul esueaza la aceasta proba, pune-l sa faca mai multe exercitii fizice si, in special, exercitii de mentinere a echilibrului.

7. Dezvoltare senzorial-perceptiva

Stai impreuna cu cel mic la doi metri de un scaun, intr-o camera. Spune-i copilului: „Te vei aseza unde vrei tu, dar scaunul trebuie sa fie in fata ta, iar eu trebuie sa fiu la stanga ta”. Copilul trebuie sa se descurce singur, asadar fara ajutor. Daca nu reuseste, invata-l sa se descurce tinand cont de doua dimensiuni ale spatiului, apoi de trei dimensiuni. Daca tot nu reuseste la aceste probe, consulta un kinetoterapeut pentru copii. Organizarea spatiului este foarte importanta pentru matematica (geometrie).
8. Dezvoltarea limbajului

La 8 ani, copilul trebuie sa stie sa scrie lizibil. Daca nu scrie lizibil ci tremurat, nesigur si, uneori, incorect consulta un logoped.

9. Dezvoltarea socio-afectiva

Copilul trebuie sa stie sa se descurce singur. Trebuie sa-l inveti sa mearga la cumparaturi si sa se plimbe singur. Cu cat va sti mai devreme sa se descurce, cu atat va fi mai bine pentru el. Nu trebuie sa il protejezi excesiv pentru ca, daca „sufoci” copilul, acesta nu va avea incredere in el.

10. Dezvoltarea cognitiva

La 7 ani, copilul trebuie sa stie sa numere de la 20 la 1, descrescator.

Micutul tau cum se descurca?

Autor articol: Centrul Kinetobebe – Calea Mosilor, nr. 158

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s