1 din 5 copii nu se simte sustinut de familie, arata un studiu World Vision Romania

Fundatia World Vision Romania avertizeaza asupra pericolelor multiple din mediul online la care sunt expusi copiii in aceasta perioada.

Pandemia si scoala exclusiv in online au dus la o izolare a elevilor, care nu au mai comunicat la fel de mult cu profesorii, colegii si, din pacate, desi au locuit in aceeasi casa, nici cu parintii.

Pe fondul acestui sentiment de singuratate resimtit de copii, acestia sunt mult mai vulnerabili la pericolele si modele negative din mediul online.

Potrivit celor mai recente statistici realizate de World Vision Romania, in timpul pandemiei de COVID-19, peste 20% dintre copiii care traiesc in mediul rural afirma ca sunt doar uneori sau nu sunt niciodata fericiti, iar o pondere de 7% afirma ca au o viata rea.

Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fara posibilitati materiale, sunt astfel victimele perfecte ale manipulatorilor media. Pentru ei, singura sansa la un viitor este educatia, un sistem modern de invatamant, care sa le ofere tuturor copiilor sanse egale, indiferent de mediul de provenienta si starea materiala a familiei.

Din pacate, instigarea copiilor la atacuri impotriva profesorilor, pe care Fundatia World Vision Romania o condamna ferm, este simptomul unei crize de autoritate atat in familie, cat si in scoala, unde corpul profesoral joaca un rol esential.

Profesorii nu pot fi in niciun caz considerati inamici ai copiilor sau ai drepturilor si libertatilor acestora. Discutiile si argumentele despre teme de interes pentru societate, precum educatia, nu se pot duce decat intr-un climat de civilitatie, cu respect reciproc pentru punctele de vedere ale tuturor partilor.

De educatie au nevoie insa si parintii, mai ales cei din categoriile vulnerabile.

World Vision Romania lucreaza cu peste 20.000 de copii si parinti din comunitatile rurale. Unul dintre programele de traditie ale fundatiei este „scoala parintilor”, o initiativa destinata parintilor din mediul rural care isi propune sa le ofere acestora instrumentele necesare pentru a-si creste copiii fara violenta, cu caldura si intelegere, constientizand importanta scolii pentru viitorul acestora.

Studiul Bunastarea copilului din mediul rural, derulat in 2020 de Fundatia World Vision Romania, arata ca aproape o cincime din copiii de la tara nu se simt sustinuti niciodata de toata familia, incluzand aici membrii familiei extinse (unchi, matusi etc.).

6% dintre copii nu au incredere niciodata, sau doar uneori, in adultii cu care locuiesc. 8% dintre copii cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie de ajutor, iar 23% dintre ei susţin că un membru al familiei petrece timp cu ei doar uneori sau niciodata. Increderea copiilor in parinti a scazut cu 14% in 2020, ajungand la 79%. Pe acest fond, succesul public al unor personaje care insufla si instiga la ura si care au priza la copii nu este deloc surprinzator.

Pentru acesti copii, principala sursa de informare despre subiecte extrem de sensibile precum violenta sexuala, conform unui studiu World Vision din 2019, este Internetul (pentru o treime dintre ei), inclusiv site-urile pornografice.

World Vision Romania considera ca, in plus fata de reforma sistemului public de educatie, avem nevoie de solutii de educatie nonformala pentru a combate astfel de fenomene, precum si de dezvoltarea de competente digitale si safe internet pentru copii, inca din invatamantul prescolar.

„Ne aflam pe o panta periculoasa. Generatiile care se afla in pragul maturizarii si de care depinde viitorul tarii trebuie sa beneficieze de educatie impotriva stirilor false, de educatie civica si juridica, de educatie cu privire la siguranta pe internet si bullying, inclusiv manifestarile sale online. Tranzitia fortata catre o scoala digitala inseamna, printre altele, ca trebuie sa acceptam ca traim intr-o noua realitate, la care este nevoie sa ne adaptam. Altfel, primele victime vor fi cei mai vulnerabili dintre noi: copiii fara posibilitati materiale si lipsiti de aparare”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s