Un altfel de emometru

Fiecare copil traiesti, zilnic, o multime de emotii, de dimineata pana seara la culcare. De la bucuria de a te revedea dupa o zi petrecuta la gradinita si tristetea de a-si fi pierdut o jucarie la frica pe care o simte cand aude un tunet in miez de noapte sau furia cauzata de un copil care l-a imbrancit la locul de joaca, paleta de emotii pe care cei mici le simt este vasta.

Il poti ajuta pe copilul tau sa-si dezvolte inteligenta emotionala si sa invete sa-si recunoasca emotiile realizand impreuna un emometru – un instrument simpatic si extrem de util care ajuta la identificarea emotiilor pe care cel mic (si nu numai) le simte.

Nu exista un model standard de emometru; fiecare il poate personaliza dupa cum doreste. Poti face usor un emometru desenand cateva mutrite pe o coala de hartie, exprimand fiecare cate o emotie: bucurie, iubire, surpriza, curaj, mandrie, frica, tristete, dezgust, furie sau rusine. Poti folosi si o varianta simplificata de emometru, cu doar cateva dintre aceste emotii.

O astfel de varianta simplificata este emometrul cu figura de omulet, pe care il poti confectiona foarte usor impreuna cu cel mic.

Iata lista cu materialele necesare:

  • o bucata de carton (de preferat, de culoare alba pe una din parti)
  • cutter/foarfeca
  • hartie colorata sau carioci
  • lipici
  • piuneze si bolduri

Pentru inceput decupeaza din bucata de carton: un cerc mare pentru fata si doua cerculete mici pentru obraji, o pereche de ochi, un triunghi pentru nas, doua fasii triunghiulare pentru sprancene si un semicerc pentru gura.

Coloreaza cu cariocile bucatile mici de carton sau lipeste pe ele bucati mici de hartie colorata, apoi asambleaza chipul omuletului folosind piuneze. In cazul obrajorilor, insa, foloseste cate un bold indoit, ca sa poti intoarce cerculetele pe o parte si pe alta (dupa ce ai desenat cate o lacrima pe o parte si ai „imbujorat” cu rosu cealalta parte), in functie de emotia pe care vrei sa o exprime emometrul.

Ar trebui ca, la final, sa poti roti usor fiecare element atasat – gura, ochii, nasul si sprancenele – pentru a-l ajuta pe omuletul din carton sa exprime cat mai multe emotii.

Invita-l apoi pe copilul tau sa descopere, cu ajutorul noului emometru realizat, cum se modifica expresia fetei in functie de emotiile pe care le simtim.

Sursa: futurofonoaudiologo.wordpress.com


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s