Studiul muzicii in dezvoltarea copilului

Tot mai multi parinti isi indruma copiii spre hobby-uri creative, care sa le dezvolte imaginatia dar si capacitatea de concentrare. Studierea pianului inca de la o varsta frageda aduce numeroase beneficii in dezvoltarea copilului si a aptitudinilor acestuia, intr-un mod foarte bine organizat.

Potrivit psihologilor, inteligenta muzicala este la fel de importanta in viata precum matematica sau inteligenta interpersonala. Este demonstrat faptul ca muzica are o influenta pozitiva asupra dezvoltarii cognitive a copiilor. Lectiile de muzica sau studiul la un instrument stimuleaza in primul rand atentia si memoria, avand o contributie semnificativa in dezvoltarea inteligentei.

Specialistii spun ca lectiile de muzica pot determina sensibilitatea creierului si pot ajuta la imbunatatirea comunicarii. Studiul unui instrument presupune efort, rabdare si perseverenta dezvoltand astfel si spiritul de competitie.

Un alt avantaj pentru dezvoltarea copilului este la nivelul abilitatilor motorii: de exemplu, studiul la pian ajuta copiii sa-si dezvolte coordonarea cat si dexteritatea, solicitand actiuni diferite, simultan. Copiii care invata sa cante la pian sunt mai creativi, mai coerenti in gandire si se pot concentra mai usor, devin mai disciplinati si mai responsabili.

S-a demonstrat ca studiul unui instrument muzical stimuleaza coeficientul de inteligenta si ajuta la o mai buna intelegere si interpretare a emotiilor proprii, cat si a celor din jur.

In anul 1993 a fost descoperit Efectul Mozart: o denumire stiintifica ce identifica o presupusa intensificare a dezvoltarii creierului care se produce la copiii sub 3 ani. Testele au fost efectuate pe muzica lui W. A. Mozart, iar efectele au fost masurate prin intermediul testului IQ Stanford – Binet. Mai mult, cercetatorii sustin ca lectiile de muzica sunt superioare celor de utilizare a computerului, din punct de vedere al imbunatatirii aptitudinilor de gandire abstracta a copiilor.

Studiile arata, de asemenea, ca numai muzica imbunatateste functiile superioare ale creierului, necesare in studiul matematicii, in jocul de sah sau in stiinta. Toate aceste abilitati se pot dezvolta incepand cu varsta de 3 ani, cand creierul este suficient dezvoltat pentru a desfasura activitati complexe, insa nu este niciodata prea devreme sa lasam copiii sa se joace si sa exploreze instrumentele muzicale.

Vezi si:

Autor articol: Amira Curus – Director Scoala de muzica Arpeggio


Ultimele articole

Un comentariu la „Studiul muzicii in dezvoltarea copilului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s