Imaginatia si jocurile de societate

Imaginatia joaca un rol foarte important in dezvoltarea copilului si este o unealta pe care o folosim pe tot parcursul vietii. De aceea, iti propun cateva jocuri de societate, pentru un timp in familie cat mai creativ!

Arta povestirii, amuzamentul jocului de mima si crearea unei imagini doar din vorbe sunt lucruri pe care copiii le dobandesc prin joc si prin exemplele celor din jur.

De aceea, jocurile de societate (board games) sunt extrem de importante in dezvoltarea copilului tau. Nu numai atat, dar sunt un mod foarte placut si interactiv, de a petrece timp in familie.

Si, chiar daca la inceput lucrurile vor merge mai greu (micutul se va poticni sau se va bloca sau va face greseli), aceste jocuri sunt suficient de permisive, iar libertatea de exprimare este atat de vasta, incat, pe parcurs, celui mic ii va veni mult mai usor sa se exprime creativ.

Asadar, hai sa aflam 3 jocuri de societate, in care imaginatia este instrumentul principal.

Dixit

Jocul Dixit are putine reguli. In mare parte, se bazeaza pe creativitatea jucatorilor si pe un set de carti cu ilustratii ca dintr-un vis. Pot sa spun ca, de fiecare data cand l-am jucat, am fost surprinsa de cata imaginatie au partenerii mei de joc si cate povesti pot fi spuse pe baza unei imagini!

pic1440819_md

Fiecare jucator primeste 6 carti (impartite la intamplare). Se alege un „povestitor”, care propune un titlu pentru o carte din mana sa, pe care nu o arata nimanui. De exemplu, povestitorul pune in mijloc cartea, cu fata in jos, spunand „Iubire”.

Ceilalti jucatori aleg si ei cate o carte din mana lor, care sa semene cat mai mult cu ceea ce a spus povestitorul, si toate sunt puse in mijloc, cu fata in jos. Cartile propuse sunt amestecate, apoi aratate tuturor. Acum, ramane ca jucatorii sa ghiceasca ce carte a propus povestitorul pentru conceptul „Iubire”.

Pe rand, fiecare jucator ajunge povestitor. Iar jocul se termina cand primul ajunge la un anumit numar de puncte (dar chiar nu conteaza asa de mult punctele, pe cat are importanta imaginatia voastra).

Partea cea mai frumoasa a jocului este ca povestitorul poate propune orice: un cuvant, o expresie, o poezie, un nume. Absolut orice! Nu exista limite ale imaginatiei.

Activity

Un alt joc pentru stimularea imaginatiei este Activity, ce se bazeaza foarte mult pe comunicare. Jocul este foarte bun pentru intarirea relatiei cu micutul tau, pentru a-l invata sa se exprime cat mai bine si, bineinteles, pentru multe rasete!

Activity combina o serie de elemente: mima, descriere verbala si desen, pe baza unor cuvinte sau expresii scrise pe cartile de joc, precum „rasarit de soare”, „cursa cu obstacole”, „razatoare de legume” si multe altele. In total, sunt 440 de carti cu 2640 de cuvinte si expresii. In mod sigur, nu vei termina toate cartile intr-un singur joc, asa ca este putin probabil sa te plictisesti prea curand.

pic1184529_md

Pentru inceput, poti alege Activity Junior, pentru a-l obisnui pe cel mic cu jocul, oferindu-i cuvinte din vocabularul sau.

Apoi, ii poti imbogati lexicul, trecand la jocul original. Iar amuzamentul este garantat, mai ales atunci cand incerci sa descifrezi desenele coechipierului tau!

Once Upon A Time

A fost odata ca niciodata… un joc de societate. Recunosc, ca nu am apucat inca sa vad cum se joaca „Once Upon A Time”, dar ce am citit despre el mi s-a parut perfect pentru o seara in familie.Once_Upon_a_Time_Game_3rd_Edition_Cover

Jocul presupune ca toti jucatorii sa creeze impreuna o poveste, folosind carti ce ilustreaza elemente tipice din basme, cum ar fi o padure deasa, un rege, o vrajitoare etc.

Un jucator este ales povestitorul si creeaza o poveste, folosind cartile sale. Ceilalti jucatori isi folosesc cartile pentru a intrerupe basmul si in incercarea de a deveni ei noii povestitori. Castiga cel care isi joaca toate cartile si care termina cu o carte speciala, de final fericit (Happy Ever After).

Care este jocul tau preferat, pentru a petrece timp in familie? Cum altfel iti mai ajuti copilul sa isi dezvolte imaginatia?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
Sursa foto: boardgamesgeek.com


Ultimele articole

Un comentariu la „Imaginatia si jocurile de societate”

  1. Felicitari pentru prezentare!
    Ne bucuram sa vedem ca suntem din ce in ce mai multi cei care cred ca si noi adultii ne putem juca impreuna cu cei mici.
    Jocul este o forma de educatie. Ne jucam impreuna, in familie si astfel educam mintea dar si sufletul.
    Noi va propunem, cu permisiunea dvs., cateva jocuri de imaginatie potrivite chiar si pentru copiii mai mici (cele de mai sus sunt accesibile pentru cei mai marisori).
    http://www.abrakadabra.ro/jocuri-de-imaginatie-111

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s