Sportul inseamna mai mult decat programe stricte, antrenori duri sau competitii acerbe. Atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri, sportul inseamna miscarea necesara, o preocupare zilnica pentru sanatatea noastra.
Inca din perioada intrauterina, fatul incepe sa se miste, da din maini si din picioare, iar parintii isi spun „Sigur o sa fie fotbalist!” ori ,”O sa devina dansator, pentru ca toata ziua da din picioare”. Dupa nastere, ne bucuram de momentele in care cel mic incepe sa se ridice in picioare, se catara incet-incet pe marginea patului si ne spunem amuzati ,”Uite ce alpinist am!”.
Urmeaza perioada in care copilul incepe sa alerge, noi fugim dupa ,,micul atlet” si suntem incantati ca toata lumea face sport.
Insa aptitudinile sportive sunt de doua feluri: generale si specifice. Aptitudinile sportive generale sunt prezente in viata noastra in toate activitatile ce implica educatie fizica si sport, pornind de la perceptia miscarii, continuand cu simtul orientarii si al echilibrului, urmand dorinta de intrecere, participarea la competitie si rezistenta la efort.
Toate acestea ni le perfectionam in timp, fara insa a ne gandi ca ne antrenam, ci doar pentru a ne intretine fizic, dar si psihic. Nu este nevoie de un instructor, de un program strict ori de promisiuni legate de obtinerea unor recompense materiale, ci este de-ajuns sa facem miscare, sa evitam sedentarismul iar „premiul” este obtinerea unui tonus excelent, evitam obezitatea si problemele cu coloana vertebrala, imbunatatim circulatia sangelui si functia inimii, suntem ocoliti de osteoporoza si si multe altele. In plus, o persoana care face sport, in general, este „ferita” intr-o mare masura de problemele ce apar odata cu inaintarea in varsta.
In cazul aptitudinilor specifice este nevoie de foarte multa munca, antrenament, o atitudine pozitiva fata de activitatea sportiva, motivatie puternica, precum si imbinarea acestora cu aptitudini intelectuale: concentrarea atentiei, capacitatea a retine rapid cunostintele si de a-ti forma diverse deprinderi. Toate acestea au ca scop obtinerea performantei si necesita un antrenament continuu, sub indrumarea unei personae calificate.
Nu toti ne nastem cu aptitudini sportive specifice, dar nimic nu ne impiedica sa le valorificam la maxim pe cele generale, indiferent de varsta. Exista competitii si pentru „amatori” in sport, exista o multime de oferte si sfaturi care te ajuta sa-ti intretii fizicul si iti asigura buna dispozitie.
Ce-ar fi daca in fiecare luna am „testa” un nou sport, pornind de la tir cu arcul, continuand cu street dance, tae-bo, aruncarea cu un frisbee si amuzandu-ne, dar in acelasi timp mentinandu-ne conditia fizica la o ora de kangoo-jumps.
Toate acestea sunt la indemana oricui, asemeni unei ore de dans ori unui meci de ping-pong. Important este sa te obisnuiesti sa faci miscare si, in acelasi timp, sa nu uiti ca ai fost sportivi inca din primele zile ale conceperii.
Tu ai facut miscare azi?