Se intampla cumva sa fi auzit expresia noastra populara „soacra, soacra, poama acra”? Daca da, cred ca nu esti strain de subiect, pentru ca tocmai despre acest lucru iti voi vorbi, mai ales despre cum sa ne aparam de „socrii toxici”.
Acesta este chiar titlul cartii aparute la Editura Trei, evident cu o raza de speranta in subtitlu: “Socrii toxici – strategii pentru protejarea casatoriei”. Susan Forward, o psihoterapeuta priceputa, ne impartaseste lucruri pe care este bine sa le stim, dar mai ales sa le aplicam.
Pun ramasag ca macar o data de cand iti cunosti soacra ti-ai fi dorit ca drumurile voastre sa ramana paralele. Nu este nevoie sa ma contrazici, te inteleg.
E adevarat ca socrii toxici exista in multe forme si cel mai grav este ca acest aspect afecteaza in mod insidios cresterea copiilor. Ei bine, dar cum? Noi nu locuim cu ei, nu ne vedem decat o data sau de doua ori pe an, o sa-mi spui. Asa este, o sa-ti raspund, dar “amprenta” lor este permanenta in familia voastra.
Poate te ajuta mai mult sa-i identifici daca facem o clasificare a socrilor toxici:
– criticul: cel/cea care ne vaneaza greselile (uneori prezente doar in mintea lui/ei);
– autoritarul: cel/cea care controleaza tot si toate si evident el/ea stie mai bine decat oricine ce este mai bine pentru tine, pentru sot/sotie sau copiii tai;
– acaparatorul: vrea intregul tau timp, daca se poate sa existi doar pentru el/ea;
– stapanul haosului: cel/cea ale carui/carei probleme interminabile esti nevoit sa le rezolvi in permanenta.
Indiferent care dintre ei face parte din viata noastra, este posibil ca frustrarea produsa de socrii toxici sa iti afecteze relatia cu partenerul de cuplu, cu celalalt parinte al copilului.
Pentru ca relatia dintre voi doi sa fie reechilibrata ai nevoie de manualul de supravietuire in fata socrilor, pe care il gasesti in minunata carte “Socrii toxici – strategii pentru protejarea casatoriei”, pusa la dispozitie de Editura Trei cu sprijinul autoarei Susan Forward.