Este normal sa existe un conflict intre generatii, insa ce faci cand bunicii intervin in familia ta sau, dimpotriva, se simt exclusi? Iata cateva sfaturi potrivite atat pentru parinti, cat si pentru bunici, pentru o relatie cat mai armonioasa.
Bunicii pot fi un adevarat ajutor pentru proaspetii parinti, daca stii cum sa te intelegi cu ei. De multe ori, vei observa ca ai opinii diferite fata de cele ale parintilor tai, in ceea ce priveste cresterea copilului. Desi bunicii au mai multa experienta (pana la urma, te-au crescut pe tine), tinerii parinti au o viziune mai proaspata. Cum faci pentru a impaca aceasta relatie?
Iata cateva sfaturi pentru a stabili clar rolurile si responsabilitatile fiecarui membru al familiei.
- Asteapta-te la ce e mai bun
Porneste mereu de la convingerea ca parintii tai (bunicii copilului) au cele mai bune intentii. La fel ca oricare dintre noi, si ei pot gresi sau poate nu isi dau seama daca intrec masura. Spune-le cum pot sa te ajute, facandu-i astfel sa se simta inclusi.
- Nu critica
Atat parintii, cat si bunicii ar trebui sa realizeze ca critica nu aduce nimic bun. Nimanui nu ii place sa fie invinovatit sau judecat si, de obicei, persoana criticata devine defensiva si se inchide fata de ceilalti. In loc sa critici, cere ajutorul (sau, in cazul bunicilor, intreaba cum poti fi de folos). Incearca sa pastrezi mereu o nota pozitiva.
- Cand este intrecuta o limita
De ambele parti ale relatiei este nevoie de respect si de incredere. Ca parinte, respecta experienta bunicilor, iar ca bunic, respecta deciziile parintilor copilului si ai incredere ca vor tot ce este mai bun pentru cel mic. Pentru a le arata bunicilor perspectiva ta, invita-i sa vina cu tine la cursuri de parenting sau la medicul pediatru sau ofera-le cartile pe care le citesti.
- Nu te lasa prins la mijloc
Acest sfat este adresat in special bunicilor: nu il lasa pe cel mic sa te puna la mijloc, intre el si parintii sai. S-ar putea sa auzi ca parintii nu ii dau voie sa manance dulciuri. Este bine sa empatizezi cu problema copilului, dar asta nu inseamna ca poti trece peste regulile parintilor.
- Rezolva-ti problemele
Daca sunt animozitati intre tine si parintii tai sau parintii partenerului, este important sa vi le rezolvati, sa lucrati la imbunatatirea relatiei, de dragul copilului/ nepotului. Comunicati si spuneti ce aveti pe suflet. Poate ca, intr-adevar, este doar o problema de comunicare. De exemplu, poate simti ca esti criticat(a), cand celalalt doar vrea sa iti ofere un sfat.
- Conlucrati
In engleza, e o vorba foarte frumoasa, care explica fix aceasta situatie: „It takes a village to raise a child” („Este nevoie de un sat pentru a creste un copil”). In alte cuvinte, parintii si bunicii ar trebui sa lase deoparte certurile si neintelegerile pentru a-i oferi copilului/ nepotului o viata cat mai fericita si armonioasa.
Ce alte sfaturi le-ai mai oferi bunicilor sau parintilor? Spune-ne in rubrica de comentarii.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
Forte bine puncat! Acest articol ar trebui citit de fiecare parinte si bunic(a) in parte, din fiecare familie.
NU exista familie care sa nu fi intalnit o situatie cat de mica, doar daca am trai in Australia probabil..
Chiar si noi, cei ce va ascultam cu drag, putem trece printr-un moment. Insa ce conteaza cel mai mult este daca TU vrei sa fii schimbarea aceea in bine, in relatie fericita parinti – bunici – copii. Incearca si sunt 99% sanse sa reusesti daca o faci din suflet. Ce ai de pierdut?!
Va doresc succes in continuare si multi pupici!
Nina