Colicile sunt destul de comune in randul bebelusilor, ea afectand unu din cinci micuti. Episoadele pot dura de la cateva minute, pana la cateva ore, la un moment dat, uneori pana tarziu in noapte.
Colicile apar la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. Cat de mult plange copilul intr-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv si difera in functie de perceptia celui care il ingrijeste.
Medicii diagnosticheaza colicii pe baza a trei reguli:
- daca plansul copilului tau dureaza cel putin trei ore de la o intindere;
- daca apare de cel putin trei zile pe saptamana;
- daca persista cel putin trei saptamani la rand.
Desigur, unii copii reactioneaza si mai „urat” la colici, plansul lor putand sa se intinda pe o perioada si mai indelungata de timp, de genul orelor, zilelor si chiar al saptamanilor.
Vestea buna e ca aceste colici nu dureaza. Apogeul, celor mai multe crize se atinge in jurul varstei de sase saptamani, dupa care iau o forma cronica cam pana pe la 10, 12 saptamani.
Care sunt semnele ca micutul tau are colici?
Daca te intrebi si tu cum poti recunoaste un copil care are colici, atunci trebuie sa stii ca acestia prezinta urmatoarele simptome:
- bebelusul incepe sa planga zilnic, la aproximativ aceeasi ora, de obicei dupa-masa sau seara;
- micutul incepe sa planga fara un motiv anume si isi inclesteaza pumnii, isi strange piciorusele la piept, da foarte mult din maini si din picioare si se inroseste la fata;
- bebelusul are gaze si un usor reflux. In plus, hrana si somnul ii sunt perturbate de episoadele de plans, copilul cautand cu disperare un biberon sau sanul numai pentru a se mai calma sau pentru a adormi. Din pacate, reprizele de somn sunt intrerupte de durerile de burta, micutul trezindu-se tipand.
Ce cauzeaza aparitia colicilor?
Majoritatea specialistilor sustin ca aceste manifestari sunt cauzate de un cumul de factori. Unul dintre ele este aerul pe care-l inghite bebelusul atunci cand suge de la san sau din biberon. Aerul care trece prin intestin creeaza tensiune si face sa se contracte muschii abdominali ceea ce cauzeaza dureri.
Un alt factor ar putea fi si un sistem digestiv imatur. Digerarea alimentelor este o sarcina grea pentru sistemul gastro-intestinal al unui nou-nascut. Produsele alimentare pot trece prea repede si nu se descompun complet, rezultand dureri abdominale si gaze intestinale.
De asemenea, unii medici sustin ca colicile ar putea fi rezultatul unor alergii la proteinele din lapte (sau intoleranta la lactoza) la sugarii hraniti cu lapte praf.
Hiperstimularea simturilor ar putea fi si ea o cauza a aparitiei colicilor. Cu atat de multe senzatii noi care vin inspre ei, unii copii devin coplesiti, de multe ori, la sfarsitul zilei. Pentru a se elibera de acest stres, ei plang (si plang si plang). Colicii se termina, dupa cum sustine aceasta teorie, atunci cand copilul invata cum sa filtreze niste stimuli de mediu si, procedand astfel, se evita o supraincarcare senzoriala.
Ce poti face pentru a ameliora simptomele colicilor?
Un prim remediu ar fi tinerea in brate a bebelusului, eventual cu burtica lui lipita de burta ta. Se spune ca atingerea „piele pe piele” poate face adevarate minuni. Mai apoi, poti sa-i creezi o atmosfera linistita si relaxata, care sa nu-l stimuleze prea tare pe micut. Trebuie sa fii atenta si la alimentele pe care le mananci tu, deoarece, este binecunoscut faptul ca unele alimente ingerate de mama ii pun probleme copilului, asta daca micutul este alaptat.
Afla mai multe despre colici pe site-ul dedicat, de la Mama de Profesie.