Saptamana Mondiala a Alaptarii 2018: Sanatatea lui incepe cu laptele tau

Saptamana Mondiala a Alaptarii 2018: Sanatatea lui incepe cu laptele tau!

In fiecare an, organizatiile dedicate sanatatii mamei si copilului din intreaga lume sarbatoresc Saptamana Mondiala a Alaptarii in prima saptamana a lunii august. World Alliance for Breastfeeding Action recomanda in 2018 mesajul campaniei pro-alaptare: ALAPTAREA – FUNDAMENTUL VIETII: “Alaptarea previne foametea si malnutritia in toate formele ei si asigura securitatea hranei copilului, chiar si in timp de criza”.

In Romania, in perioada 1-7 august, Asociatia SAMAS sarbatoreste Saptamana Mondiala a Alaptarii 2018, prin campania Sanatatea lui incepe cu laptele tau”.

Activari in campania „Sanatatea lui incepe cu laptele tau!”

BLITZ TV, PHOENIX MEDIA si CINEMA CITY difuzeaza in perioada 1-7 august mesajul pro-alaptare: Sanatatea lui incepe cu laptele tau!

Centrul Comercial SUN PLAZA din Bucuresti gazduieste in Saptamana Mondiala a Alaptarii 2018 expozitia de fotografie realizata de Asociatia SAMAS impreuna cu 7 mame care vad in alaptare cel mai mare beneficiu pe care il pot oferi copiilor lor. Fotografiile realizate de Alina Dobrovoschi impreuna cu experientele in alaptare ale fiecarei mamei pot fi urmarite in galeria comerciala, la parter.

In cadrul campaniei Sanatatea lui incepe cu laptele tau!, Asociatia SAMAS organizeaza evenimente pe tema alaptarii pentru mame cu bebelusi si gravide in Bucuresti si in sapte orase din tara, dar si cursuri in cadrul mai multor maternitati din Bucuresti, in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale:

  • Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia – miercuri, 01.08.2018, ora 15.30 – 17:30 – cu Cristina Bolma, Mihaela Sandu si Gabriela Ciobanu (personal acreditat la nivelul unitatii sanitare, care sustin cursul Scoala Parintilor), Izabel Gavrila (educator perinatal SAMAS) si Sinziana Ionita-Ciurez (reprezentant SAMAS).
  • Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Profesor Doctor Panait Sarbu – „Maternitatea Giulesti” – joi, 02.08.2018, ora 10:30 – cu dr. Ioana Rosca si Daniela Chiriac (neonatologie), dr. Andreea Carp Veliscu (obstetrica – ginecologie), dr. Genoveva Teleki (psiholog), dr. Cerasela Radu (kinetoterapeut), Maria Spiridon (dietetician), Daniela Stan (coordonator curs Scoala Parintilor), Izabel Gavrila (educator perinatal SAMAS) si Sinziana Ionita-Ciurez (reprezentant SAMAS).
  • Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino – vineri, 03.08.2018, ora 12:30 – cu dr. Adrian Sorin Craciun si Pasalan Iuliana (neonatologie), Viorica Neata (educator perinatal SAMAS) si Sinziana Ionita-Ciurez (reprezentant SAMAS).
  • Spitalul Clinic Nicolae Malaxa – marti, 07.08.2018, ora 10:00 – cu dr. Ana-Maria Rotaru (obstetrica-ginecologie), dr. Ana-Maria Cercasov (neonatologie), Andreea Andrei (educator perinatal SAMAS) si Sinziana Ionita-Ciurez (reprezentant SAMAS).

In tara, educatorii perinatali SAMAS organizeaza cursuri gratuite de alaptare, vizionari de filme, expozitii foto tematice in orasele Focsani, Pitesti, Timisoara, Simleu Silvaniei, Drobeta Turnu Severin, Medgidia si Bacau:

  • Focsani – Happy Cinema – 1 august, ora 16:00 – Educator Perinatal SAMAS Claudia Stefan;
  • Timisoara, Str. Hebe 89, 2 august, ora 18:00 – Educator Perinatal SAMAS Gianina Romanescu;
  • Medgidia, Spitalul Municipal Medgidia, 2 si 4 august, ora 17:00 – Educator Perinatal SAMAS Ilenuta Zanfir Aglotoiu, Psiholog Tamara Nichita, Dr. Gonul Iusein, Medic primar Diabet si Boli de nutritive;
  • Drobeta Turnu Severin, Maternitatea Judeteana, 3 august, ora 16:00- Educator Perinatal SAMAS Magda Iorgovan;
  • Simleu Silvaniei, Spitalul Orasenesc “Prof. Ioan Puscas”, 7 august, ora 12:00 – Educator Perinatal SAMAS Mariana Olariu, Meda Morariu, Dr. Calin Șonea, Dr. Claudia Somolan, Dr. Rares Gherai, Psiholog Daniela Bruchental, Dana Man;
  • Pitesti, Medical Center Dr. Iuliana Copacianu, 7 august, ora 17:00 – Educatorii Perinatali SAMAS Viorica Neata, Neli Homeghiu, Amalia Neacsu, Marinela Badulescu si Ivan Corina;
  • Bacau, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, 7 august, ora 13:00, Educatori Perinatali SAMAS: Andreea Campanu, Efigenia Casapu si Alina Mazilu.

Importanta alaptarii

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sustinerea hranei copiilor prin alaptare pana la varsta de doi ani, exclusiv pana la varsta de sase luni. Fiecare dintre noi poate contribui la cresterea gradului de sanatate al copiilor si al viitorilor adulti, promovand beneficiile alaptarii.

Educatia perinatala este extrem de importanta pentru parinti, fiind dovedit stiintific ca toate deciziile pe care ei le iau in primele 1000 de zile de viata a bebelusului (de la momentul conceptiei pana la 2 ani), influenteaza starea de sanatate a acestuia pe tot parcursul vietii. Beneficiile laptelui matern nu pot fi egalate de hrana cu substituenti. Alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata ale copilului pune bazele imunitatii acestuia, pentru toata viata. Totodata, alaptarea timp de cel putin 1 an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la san si alte afectiuni ginecologice, arata un studiu publicat in prestigioasa publicatie Journal of the National Cancer Institute. De aceea, credem ca o comunicare prin intermediul mass-media a mesajului despre importanta alaptarii contribuie decisiv la starea de sanatate a societatii din Romania pe termen lung.

In 2016, Asociatia SAMAS, impreuna cu mai multe organizatii non guvernamentale si societati medicale, cu sprijinul Consiliului National al Audiovizualului, a initiat difuzarea pe toate posturile TV si radio a mesajului de interes general „Hranirea exclusiv la san a copilului in primele sase luni este esentiala pentru o viata sanatoasa”.

 

Despre Asociatia SAMAS

Asociatia SAMAS este organizatia nonprofit care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali (din randul asistentilor medicali si moaselor), specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si copilului. Obiectivele asociatiei pe termen lung sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal.

Asociatia SAMAS ofera cel mai extins program de sanatate si suport pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirata din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor si proaspetelor mame. In tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia, peste 70% din mame apeleaza la servicii similare.

In paralel, Asociatia SAMAS si-a propus extinderea Retelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care, in urma cursurlor intensive si a perioadei de practica, devin Educatori Perinatali Certificati SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013 – 2017:

  • 5 Centre Regionale SAMAS: in Bucuresti, Pitesti, Iasi, Bistrita, Timisoara
  • 654 Educatori Perinatali au facut cursurile SAMAS
  • Peste 318.084 de mame au primit informatii de la Educatorii SAMAS
  • Peste 20 de orase din tara sunt cuprinse in Reteaua SAMAS
  • 13.333 mame au participat la cursurile SAMAS in peste 20 de orase,
  • Asociatia SAMAS a oferit educatie si suport perinatal unui numar de 4200 de gravide si mame din medii defavorizate in 8 orase la nivel national

Ultimele articole

Un comentariu la „Saptamana Mondiala a Alaptarii 2018: Sanatatea lui incepe cu laptele tau!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s