Ritualurile in viata copiilor

Dezvoltarea copiilor este influentata si de ritualuri, acele lucruri pe care le facem aproape inconstient. Cum ii putem ajuta sa isi creeze o structura prin mici activitati zilnice? Descopera mai departe.

Ritualurile sunt prezente in fiecare zi in viata noastra, de la cum bem cafeaua dimineata la cum ne pregatim de somn. De multe ori insa, ele sunt atat de fixate in rutina noastra zilnica, incat nu mai suntem constienti de ele si de importanta lor in viata noastra.

Gesturile marunte pe care le faci cu micutul tau pot intra in aceasta categorie. Unii poate citesc copilului o poveste inainte sa adoarma sau verifica sub pat de monstrii, altii poate ca au un cantecel special pentru trezitul de dimineata sau imbracat. Poate fi masa luata cu toata familia in fiecare seara sau pur si simplu un joculet prin care ii arunci durerea cand cel mic se loveste.

De ce sunt insa aceste ritualuri atat de importante?

In primul rand, fiecare activitate are rolul sau. De exemplu, cele de la culcare il pregatesc pe copil pentru somn, ii indica faptul ca ziua s-a terminat, verificatul monstrilor de sub pat il linisteste si ii ofera siguranta unui somn neintrerupt de cosmaruri. Sau masa luata cu toata familia ii transmite sentimentul coeziunii familiale, unitatii, intelegerii si armoniei.

La modul general insa, ritualurile indeplinesc anumite functii vitale in dezvoltarea echilibrata a celor mici:

–          structura – cat timp cresc, copiii pot fi reticenti la schimbari; ei au nevoie de o structura care sa le ofere siguranta si consistenta in fiecare moment, sa faca lucruri pe care le-au mai facut

–          securitate – structura la randul ei ofera un sentiment de stabilitate si de normalitate; ritualurile le ofera de asemenea celor mici sentimentul ca esti acolo pentru ei sa ii protejezi, pentru ca lumea poate sa para uneori infricosatoare prin noutatea ei

–          afectivitate – ritualul presupune si petrecerea unui timp alaturi de cei dragi si poate fi un mod de a iti arata sentimentele

–          crearea unei relatii – este modul perfect de a forma relatii stranse; daca ne uitam la o familie, este usor de observat relatiile dintre acestia in functie de cine cu cine interactioneaza, cine este mai implicat, cine participa cel mai frecvent

Crearea de ritualuri noi

Ritualurile tin foarte mult si de etapa vietii in care te afli. Familia este intr-o continua adaptare pe masura ce micutul creste. De exemplu, daca atunci cand avea cateva luni micutul iubea sa ii canti ca sa adoarma, acest lucru, cu siguranta, nu va mai fi valabil la varste mai mari.

Nu inseamna insa ca trebuie sa renunti complet, ci sa inveti sa transformi ritualurile voastre in ceva ce sa va faca tuturor placere.

Poti sta un moment sa te gandesti la ce obiceiuri exista in prezent si care s-au pierdut pe drum? In crearea de noi ritualuri este bine sa evaluezi ce s-a intamplat cand cele vechi au disparut, de ce s-a produs acest lucru si care au fost efectele ulterioare.

Ritualurile pe care le creezi trebuie sa fie croite pe nevoile, atitudinile, personalitatile si limitarile propriei familii. Pentru ca scopul nu este sa intri intr-o rutina de obligatii si datorii. Ci ar trebui sa fie o activitate placuta, repetata, care sa iti ofere sansa de a petrece timp cu micutul tau si, de ce nu, cu intreaga familie.

Cum se nasc insa ritualurile?

In momentul in care o noua familie este formata, fiecare partener isi aduce propriul bagaj din familia din care provine. Din acest moment, se pot pastra toate ritualurile cu care s-au obisnuit inca din copilarie, se poate ajunge la un compromis in care unele sunt aruncate si altele pastrate sau create unele in totalitate noi si specifice doar lor ca si cuplu.

Astfel, in incheiere, as vrea te gandesti la ce ai „mostenit” de la parintii tai si ce anume ai preluat de la familia partenerului? Care sunt ritualurile pe care vi le-ati creat voi ca si cuplu si care va definesc? Si, in special, cu ce „bagaj” vrei sa ramana de la tine micutul tau atunci cand va fi gata sa plece in lume?

Povesteste-ne in rubrica de comentarii

Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut sub supervizare – psihoterapiefamilie.ro

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s