Relatiile dintre frati

O familie cu mai multi copii este o familie in mijlocul careia sigur nu te vei plictisi: momentele de liniste sunt destul de rare, iar momentele de fericire alterneaza cu cele de ingrijorare. Relatiile dintre frati sunt stras legate de personalitatea fiecaruia, dar si de caracterul, temperamentul lor, precum si de educatia primita.

Astfel, putem intalni mai multe tipuri de sentimente: de prietenie sau de dragoste, de respingere sau de ura, de gelozie sau de rivalitate; sau chiar de telepatie, de stransa comunicare intre cei doi.

Noi, parintii, trebuie sa avem grija permanent sa nu neglijam pe nici unul din copii, sa nu-i acordam atentie doar celui mai mic, defavorizandu-i pe ceilalti, sa le oferim tuturor dragostea noastra, sa le ascultam parerile si dorintele si sa-i lasam sa ne impartaseasca grijile si bucuriile lor. Mai ales, nu trebuie sa facem comparatie intre ei sau sa-i pedepsim pentru greselile fratelui celuilalt, pentru a nu le trezi resentimente. In cazul unui conflict, trebuie sa le explicam cu atentie cine are dreptate si cine greseste, avand grija sa fie amandoi multumiti de pacea facuta.

Parintii joaca rolul cel mai important in relatiile dintre frati, ei fiind aceia care, cu diplomatie, pot dirija buna intelegere dintre copiii lor. Cand apare noul fratior, copilul mai mare va fi invatat sa-l iubeasca si sa aiba grija de el, sa o ajute pe mama, daca vrea (sa ii duca scutecul la gunoi, sa ii cante un cantec bebelusului, sa ii aduca ciorapeii, etc). Astfel va intelege ca acum el este cel mare si va trebui sa-l protejeze pe fratiorul lui. Dar nu-l obligati sa va dea o mana de ajutor daca nu vrea si nu-l lasati sa faca treburi prea dificile, pentru a nu-i transforma “joaca” intr-o povara. Mai tarziu, fratele sau sora ii vor deveni un partener de joaca, un prieten sau confident, iar relatia lor de camaraderie poate fi continuata pe tot parcursul vietii. Foarte multi frati au propriile lor secrete de care parintii nu au habar si pe care, poate, nici nu le vor afla vreodata.

Cand intr-o familie exista frati de sexe diferite, este bine sa aiba si camere diferite, daca este posibil. Chiar si cand doua surori stau in aceeasi camera, se pot delimita doua teritorii, fiecare avand un loc al ei, unde i va pastra intimitatea. Fetele, in special, isi fac un model din fratele lor, iar in relatiile de mai tarziu cu alti baieti vor fi influentate de relatia frate-sora, dublata intr-un plan secund de relatia tata-fiica. O regula generala este ca mama sa discute cu fiica si tata cu fiul despre probleme legate de schimbarile ce intervin cu corpul lor, pe masura ce cresc – menstruatie, pilozitate, schimbarea vocii, etc. In ceea ce priveste baia, este bine ca de la cinci-sase ani, fratii de sexe diferite sa o faca separat si sa doarma in paturi diferite.
Incercati sa ii invatati, inca de mici, sa aiba un comportament altruist: sa imparta intre ei, sa imprumute, sa rezolve conflictele, sa se respecte reciproc. Nu asteptati sa creasca, sperand ca lucrurile se vor aranja de la sine. Invatati-i sa coopereze, sa lucreze in echipa si sa se sfatuiasca intre ei .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s