De cele mai multe ori, parintii de pici au un somn mai agitat, fie pentru ca bebelusul se trezeste in timpul noptii, fie pentru ca, pur si simplu, copilul nu doarme. Ce faci, insa, cand prichindelul doarme, dar tu tot ai probleme de somn? Afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
Situatii in care copilul are un somn linistit, in timp ce parintele se chinuie sa adoarma, sunt mai rare, dar se intampla. Adesea, motivul este simplu: ai reusit (in sfarsit) sa adormi micutul si acum vrei sa ai si putin timp personal, doar pentru tine.
Dilema este ca risti sa iti ratezi fereastra de somn si sa te chinui sa adormi. De exemplu, cand mai stai in pat o ora sau mai mult, citind o carte. Mona Ciurezu, psiholog, specialist in somnul copilului si al adultului, avertizeaza ca, daca stai prea mult timp in pat fara a dormi, in timp, nu vei mai asocia patul cu somnul si nu iti va mai veni starea de somnolenta.
Diferenta intre cat timp petreci in pat si cat timp dormi efectiv este numita si eficienta somnului. Iar cand eficienta somnului scade sub 85%, se recomanda niste schimbari.
Afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona, cateva sfaturi pentru a rezolva anumite probleme de somn, legate in special de eficienta somnului.
Cum rezolvi anumite probleme de somn
Daca te duci in pat sa dormi si, dupa 20 de minute, nu ai adormit, ridica-te din pat, citeste ceva relaxant si mergi la somn abia cand simti ca ti se face somn.
Pentru a evita probleme de somn, este important ca, in weekend, sa nu dormi mai mult decat in cursul saptamanii. Daca dormi mai mult de 30-45 de minute, ceasul biologic se poate deseta si, astfel, pot sa apara insomniile.
Pentru un somn linistit, mai conteaza si cum arata camera in care dormi. Asigura-te ca temperatura este de 22-23 de grade Celsius, este bine sa nu ai un televizor in camera, alte ecrane sau orice ti-ar putea distrage atentia si sa faci intuneric in camera.
Emisiune prezentata de SANADOR
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.
In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta