Pare greu de crezut ca aceasta boala, de regula asociata cu varsta adulta, poate sa apara si la cei mici, dar se intampla. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem cum sa recunosti pietre la rinichi la copii.
Desi frecventa acestei boli este mai redusa la cei mici decat la adulti, sunt mai multe cauze pentru care putem intalni pietre la rinichi la copii:
- malformatii la nivelul rinichiului;
- tulburari metabolice sau hormonale;
- predispozitie genetica pentru anumite pietre, cum ar fi cistina.
Dr. Gheorghe Nita, medic primar urolog, ne spune acum, la Traieste Sanatos cu Simona, cum putem recunoaste afectiunea renala la cei mici si ce optiuni de tratament avem.
Pietre la rinichi la copii – Simptome
In acest caz, simptomele la cei mici se aseamana cu cele ale adultilor:
- dureri lombare, de intensitate mare, instalate brusc, de regula pe una dintre parti (unde a migrat piatra);
- greata si chiar voma;
- sange in urina.
Atentie! Este foarte usor sa confundam pietrele la rinichi cu o problema digestiva. Totusi, daca simptomele apar bruc, „in plina sanatate aparenta”, dupa cum spune si dr. Gheorghe Nita, este indicat sa iti duci puiul de graba la medic.
Pentru a stabili daca intr-adevar este vorba despre pietre la rinichi la copii, doctorul va face un examen de urina si apoi o ecografie neinvaziva, pentru a vedea unde se afla pietrele si daca este cazul sa intervina chirurgical.
Nu in ultimul rand, este nevoie sa retii ca un copil care a dezvoltat o data pietre la rinichi va avea o predispozitie toata viata. Ca urmare, este nevoie sa ii ajustezi meniul, pentru a evita reaparitia bolii.
Emisiune prezentata de SANADOR
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.
In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta.