Pauza dintre ore – sau ce poti face in cateva minute

Va aduceti foarte bine aminte de perioada cand erati elevi si asteptati nerabdatori sa sune de pauza. Copiii vostri au ajuns acum si ei la scoala. Care este rolul acestei pauze si ce ar trebui sa faca un copil in acest interval de 10- 20 minute?

Pauza nu este o pregatire pentru lectia care urmeaza
In niciun caz nu este recomandat sa repete pentru lectia care urmeaza sau sa-si rezolve/termine tema. Asa cum ii spune si numele, pauza este un moment de relaxare, de deconectare de la concentrarea intelectuala, impusa de predarea si invatarea materiei unei discipline.
Orarul fiecarui elev este diversificat, orele se succed si sunt cel putin 4 pe zi, iar nivelul de cunostinte dintr-o zi este foarte ridicat. De aceea, pentru o performanta ridicata si obtinerea unor rezultate foarte bune, copilul are nevoie de o organizare a materialului predat, de o minte ,,limpede” necesara asimilarii informatiilor.

Copilul trebuie sa se miste
Nu este importanta doar detensionarea psihica, scaderea concentrarii legata de cunoastere, ci si ,,repausul” fizic. Copilul sta in banca, in pozitia sezut, cel putin 45 de minute, coloana lui fiind suprasolicitata, asa cum este si toata musculatura. De aceea, e bine ca in pauza copilul sa faca putina miscare. Poate merge pe coridor, dintr-un capat in altul, ori chiar in clasa, ocolind bancile sau chiar sarind de pe un picior altul. Chiar daca e pauza de masa, isi poate manca sanvisul in picioare, eventual langa fereastra deschisa. Toate aceste miscari stimuleaza creativitatea si asigura vascularizarea corecta a creierului. Statul pe scaun impiedica muschii sa maseze venele si astfel viteza de circulatie a sangelui prin aceste vene va scadea si se va produce coagularea sa.

Jocuri rapide
Invatati-va copiii ca in timpul pauzei dintre ore sa se ridice de pe scaun, sa iasa din banca si sa incerce sa nu discute despre urmatoarea lectie sau cea trecuta, ci sa iasa din atmosfera acestora. Poate povesti cu colegii o piesa de teatru ori ultima carte citita, poate spune ghicitori, poate juca jocuri din cele mai diverse, de pilda Fazan, Sunt vedeta, Etichete, X si 0, Plicu, Mima, Ameteala, Propozitiile, T.O.M.A.P.A.N si multe alte jocuri.

Lectia de relaxare
Obisnuiti-va copilul sa-si foloseasca timpul liber in folosul lui, iar rezultatele vor fi satisfacatoare. Ajutati-l sa inteleaga care este rolul pauzei, oferiti-i idei care sa-l antreneze constructiv si sa ii faca placere. Veti evita astfel nenumaratele accidentele care se petrec in timpul pauzelor (alearga si se lovesc, se joaca cu mingea in clasa si distrug mobilierul ori apar alte tentatii, in special la liceeni, de pilda fumatul). Toate acestea pot fi evitate daca un copil a fost sfatuit si ,,invatat” cum sa se relaxeze intr-un timp scurt!

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s