Este important sa stii foarte bine care sunt parazitii intestinali pe care ii pot lua copiii si cum intra in contact cu ei. Cei mai importanti paraziti intestinali pe care ii intalnim in Romania sunt giardia, oxiurii si limbricii sau ascaritii.
Giardioza este o boala parazitara determinata de un parazit microscopic,
Giardia-Lamblia. El exista peste tot, omul fiind gazda intermediara si totodata sursa de infestare. Transmiterea este fecal-orala – din scaunul contaminat, prin manute murdare, copilul se infesteaza. Incubatia este de la cateva saptamani pana la doua luni, parazitul se localizeaza in duoden si in intestinul subtire si interfera procesele normale de digestie si absorbtie. De aceea, copiii care au giardia au un sindrom anemic, sunt obositi, nu dorm bine, nu se hranesc bine, sunt palizi, au o rezistenta scazuta in general si o rezistenta scazuta la infectii.
Este suficient sa facem un examen coproparazitologic – in cazul infestarii, germenele apare in scaun. Tratamentul este foarte usor. Acum avem tot felul de tratamente adaptate varstei copilului sau la suprafata corporala, la sex, unele dintre ele foarte bune la gust. Exista insa problema reinfestarii; de aceea, in momentul in care avem un copil infestat cu giardia, trebuie tratatata toata colectivitatea din care face parte, inclusiv familia. Adultii au dozele lor, copiii au dozele lor.
Oxiurii sunt niste viermisori care se localizeaza tot in intestinul subtire. Modalitatea de infestare este tot fecal-orala : ouale ajung din scaunul pacientului infestat pe manutele murdare, dupa care sunt inghitite de copil. Dupa o perioada de doua-trei saptamani,
mini-larvele se transforma in viermisori care populeaza intestinul subtire. Acestia interfereaza procesele normale de digestie si absorbtie, la fel ca in cazul giardiei. La copiii infestati cu oxiuri apar in plus si fenomene alergice care pot fi observate de parinti.
Copilul este mai obosit ca de obicei, este palid, are dureri in zona abdominala, in jurul ombilicului, de asemenea are prurit nazal, adica il mananca nasul si se scarpina. Peste noapte, femelele de oxiuri ies in jurul orificiului anal si isi depun ouale, determinand o zona de prurit.
Copilul are mancarimi, simte nevoia sa se scarpine si ia aceste oua intre degetele, in unghiute, dupa care le inghite; practic, cel mic se reinfesteaza si apare un cerc vicios. Parazitul se trateaza la fel de usor ca si giardioza, de asemenea trebuie sa tratam toata familia si toata colectivitatea din care face parte copilul in momentul in care apare aceasta afectiune.
Alaturi de tratamentul specific pe care-l hotaraste medicul pediatru, putem sa folosim si tratamente pentru reactiile adverse si reactiile alergice care apar odata cu infestarea cu oxiuri si anume: eruptii cutanate, leziuni de grataj. Copilul se scarpina, se zgarie, leziunile se pot suprainfecta, deci trebuie tratate si acestea. Pentru mancarime trebuie sa ii dam un tratament antihistaminic, pentru ca din cauza ei, copilul nu mai poate dormi, nu se mai poate odihni bine; de aceea el se trezeste palid, obosit si nu are chef nici de joaca, nici de gradinita sau de scoala.