Orarul parintelui
Daca esti unul dintre parintii care si-au mutat biroul acasa ai observat, probabil, ca e destul de solicitant sa lucrezi de acasa, cu un copil alaturi, care la fiecare 5 minute iti cere sa-l ajuti cu cate ceva – sa te uiti la el cum deseneaza, sa-i citesti o poveste, sa te joci cu el pe covor, sa-i dai ceva de rontait, sa-l ajuti la teme, etc.
O idee ar fi sa-ti imparti programul cu celalalt parinte si sa stati cu copilul pe rand, in timp ce celalalt lucreaza, eventual in alta camera, fara sa fie deranjat de restul familiei. Daca tipul activitatii iti permite, o alta solutie ar fi sa-ti imparti sarcinicile de lucru in functie de programul de somn al copilului, lucrand dimineata devreme, inainte ca el sa se trezeasca, cat timp doarme de pranz si seara, dupa ce il bagi la somn.
Orarul copilului
Pe de alta parte, trebuie sa tii cont nu doar de programul de somn al copilului, ci de alte ritualuri cu care el este obisnuit. Specialistii, psihologi si pedagogi, recomanda sa pastram pe cat posibil aceste obiceiuri si in perioada actualei vacante impuse. Copiii au nevoie de predictibilitate si se simt in siguranta atunci cand stiu ce urmeaza sa se intample si au ziua organizata dupa o anumit program.
Orarul Familiei
Stim ca nu este usor sa armonizezi cele doua orare si sa organizezi noul program, in asa fel incat sa-i implinesti copilului nevoile de atentie, grija, joaca, invatare, miscare si stimulare sanatoasa, sa-ti indeplinesti si tu responsabilitatile de serviciu si sa-ti faci timp si pentru propriile tale nevoi de intimitate, relaxare si conectare cu partenerul (adica sa ai grija de sanatatea ta emotionala).
Descarca Orarul Familiei, printeaza-l, completeaza-l cu activitatile pe care le planuiesti pentru fiecare saptamana, apoi lipeste orarul pe frigider sau intr-un loc vizibil, sa il vada intreaga familie si sa va fie mai usor sa va organizati zilele.
Foloseste cate un orar pentru fiecare saptamana in parte, pentru ca pot aparea modificari in program si e bine sa ai unde nota noutatile. Cere-i si copilului parerea despre activitatile de joaca pe care sa le faceti impreuna.
Fa un obicei din a-i arata copilului, dupa ce s-a trezit dimineata sau dupa somnul de pranz, ce sa va intampla in urmatoarele ore. Copiii au nevoie de predictibilitate.
Idei de care sa tii cont in completarea orarului cu activitati:
- Programul copilului poate cuprinde: telescoala, teme, joaca, activitati gospodaresti, lectura, desene animate, emisiuni radio interactive, etc.
- Programul activitatilor parintelui poate cuprinde: munca de acasa, videoconferinta, joaca cu copilul, pregatirea mesei, gospodarie, timp pentru propria igiena, relaxare, timp cu partenerul, etc.
- Pentru activitatile in familie poti alege jocuri, experimente, filme, activitati art&craft, emisiuni radio interactive. Le avem stranse pe toate aici.
Gasesti o multime de idei de activitati in familie si in pagina campaniei SuperEroul Jocurilor de Acasa. Aici strangem zilnic idei de activitati impartasite de copii si parinti in aceasta perioada.
- Dedica timp si exercitiilor sportive. Kinetoterapeutii recomanda un program de sport in casa adaptat varstei, cu cel putin 30 de minute de activitate fizica.
Pentru activitatile copiilor, Itsy Bitsy propune conectarea cu SuperEroii Itsy Bitsy prin Aplicatia ITSY BITSY FM, disponibila gratuit in Goggle Play Sau AppStore
Ca tu sa poti lucra de acasa si copilul sa aiba activitati antrenante, educative si educative, echipa Itsy Bitsy a adaptat programul radio si continutul online pentru nevoia intregii familii! Ca sa crestem impreuna, in siguranta!