Oglinzile in dezvoltarea bebelusilor

Ce vede bebelusul tau atunci cand se uita in oglinda? De ce sunt importante oglinzile in dezvoltarea bebelusilor si care sunt etapele prin care acestia trec?

In primii ani de viata, copilasii incep sa exploreze si absorb toate informatiile extrem de rapid. Astfel, bebelusii ajung sa descopere si oglinzile.

Potrivit unui studiu realizat in anii 1970 la University of North Carolina, pana pe aproape de varsta de 2 ani, bebelusii nu au conceptul de sine si, de aceea, nu se recunosc in oglinda.

Testul pentru a prezenta ce se intampla cu oglinzile in dezvoltarea bebelusilor era extrem de simplu: fiecarui copilas i se desena un punct rosu pe nas, cu un ruj. Rezultatele au fost fascinante si sunt valabile si in ziua de astazi:

  • La varsta de 6-12 luni: Copilasul se comporta ca si cand reflexia din oglinda este alt bebelus (pe care vrea sa il cunoasca), asa ca nu isi sterge pata rosie de pe nas. Micutul zambeste, se stramba si scoate sunete, ba chiar danseaza, probabil pentru a se imprieteni cu „noua persoana” si pentru a se distra cu ea.
  • La varsta de 13-20 luni: Bebelusul nu se mai bucura asa de mult sa isi vada imaginea in oglinda. De ce? In mintea lor, incepe sa se formeze conceptul de sine.
  • La varsta de 20-24 luni: In sfarsit, micutul descopera ca se uita la sine insusi si isi sterge pata de ruj de pe nas sau arata spre ea. I se dezvolta astfel constiinta de sine si se bucura ca se recunoaste.

Bebelusul tau in ce etapa este? Cat de amuzant este cand il surprinzi cum se stramba in oglinda?

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

surse stiintifice:

http://www.spring.org.uk/2008/05/when-self-emerges-is-that-me-in-mirror.php


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s