Fiecare parinte isi arata dragostea fata de copilul sau – asa cum poate si cum a fost, la randul lui, invatat. Gesturile afectuase sunt unele dintre cele mai importante aspecte, ce garanteaza o crestere sanatoasa a bebelusului tau.
Efectele fizice ale iubirii parentale asupra celui mic
Afectiunea acordata copilului tau este unul dintre factorii principali care ajuta in progresul fizic, mental si emotional al celui mic. Studiile au aratat faptul ca gesturile de tandrete au un rol important in dezvoltarea creierului la copii, in special in primele sase luni.
Acest lucru se explica prin faptul ca experientele initiale ale bebelusilor sunt cele care modeleaza sistemul nervos. Neglijarea copilului (ignorarea nevoilor sale si plansetele, evitarea oricarei forme de atasament) are efecte severe si permanente asupra creierului. Aceasta poate lasa un gol in zona responsabila cu controlarea emotiilor, formarea de relatii cu ceilalti si chiar capacitatea de a simti placere.
Mai mult, nesatisfacerea nevoilor afective poate afecta sistemul imunitar ca urmare a unei izolari emotionale, precum si memoria si abilitatea de a invata. Asadar, exprimarea deschisa a dragostei si atentia acordata celui mic sunt obligatorii pentru a te asigura de cresterea lui sanatoasa.
Ce abilitati sunt dezvoltate de pe urma satisfacerii nevoilor afective
Un copil care are parte de dragostea si atentia parinteasca isi va dezvolta numeroase abilitati, care il vor ajuta ulterior in viata. Atasamentul are un rol important in procesul emotional al copilului, ajutandu-l sa aiba emotii pozitive.
Astfel, va avea o mai buna incredere in sine si stima de sine. Acest lucru va actiona ca un tampon impotriva stresului, deci va duce o viata mai relaxata. S-a demonstrat faptul ca mamele atente cresc adulti mai putini anxiosi.
Securitatea emotionala ii asigura si abilitati sociale pozitive. Astfel, va putea crea relatii de succes cu ceilalti oameni si isi va dezvolta empatia. Acesti copii vor ajunge persoane descurcarete, gata de orice provocare.
Cum sa iti manifesti iubirea intr-un mod productiv
A avea un bebelus este un moment de bucurie pentru parinti. Iar dragostea parinteasca poate fi cu greu explicata in cuvinte sau exprimata prin gesturi. Orice copil are insa nevoie de afectiune, atentie si aprobare.
Deci nu uita sa ii satisfaci aceste nevoi. Si acest lucru poate fi realizat cu usurinta prin atingeri sau simple zambete. Pentru ca orice copil are nevoie sa simta ca este iubit si ca esti acolo pentru el, in primele luni este important sa raspunzi la toate nevoile lui si sa fii atenta la plansetele sale.
Si joaca are un efect benefic – pe langa faptul ca te simte aproape si ii oferi atentie, jocul este modul perfect de a forma o relatie cu cel mic. Pe masura ce creste si incepe sa experimenteze cu lumea inconjuratoare si sa isi testeze limitele, fii pregatita sa-i oferi incurajarile de care are nevoie pentru a isi dezvolta increderea in sine.
Cercetatorii au raspuns si la intrebarea cat de des sa ne imbratisam copilul – acest lucru depinzand de varsta acestuia. Astfel, daca un bebelus trebuie luat in brate in fiecare ora, cei de 2-4 ani, odata la 2-4 ore. Cei care au varsta cuprinsa intre 5-12 ani ar trebui de cel putin 2-3 ori pe zi, in timp ce adolescentii ar fi bine sa primeasca o imbratisare zilnica.
O alta metoda de exprimare a afectiunii si totodata benefica dezvoltarii bebelusilor este masajul. Alte avantaje ale acestuia este stimularea activitarii creierului prin intermediul atingerii, asigurarea unui somn mai bun, diminuarea plansetelor si chiar cresterea imunitatii.
Orice bebe are si momentele lui in care este stresat. Daca ii vei arata rabdare si simpatie in astfel de momente, micutul tau va creste fericit si bine echilibrat. De asemenea, copilul tau iti va cere cu siguranta singur atentia ta. Asadar, pentru a-i creste independenta, nu este o solutie sa-l indepartezi, ci ofera-i afectiunea dorita si fa-l sa se simta in siguranta!
Astfel, cu siguranta a te ingriji de nevoile sale afective nu inseamna sa-l rasfeti. Din contra, vei vedea cu timpul ca dragostea ta este cea care iti ajuta micutul sa se dezvolte armonios si puternic, asa cum orice parinte isi doreste. Lasa-ti libertatea de a te exprima asa cum simti!
Te-a ajutat articolul? Povesteste-ne in rubrica de comentarii.
Autor articol: Psihoterapeut sub supervizare Mihaela Balan
sursa foto: freedigitalphotos.net
Sunt in acord total cu acest articol. Nu i-am inteles niciodata pe aceia care mi-au spus ca daca imi tin copilul prea mult in brate, il rasfat. Prin urmare, l-am tinut in brate, l-am pupat, i-am cantat si i-am spus ca il iubesc ori de cate ori am simtit sa fac asta, adica de milioane de ori. Copilul are 3 ani si isi exprima fara retinere sentimentele. Aud deseori de la el „mami/tati, te iubesc”, „imi pare rau” ca a facut sau n-a facut ceva, etc. Nu il oblig sa spuna ca ii pare rau, nu il intreb daca ma iubeste sau cat ma iubeste. Simte singur cand e momentul sa le spuna. Daca copilul meu stie cand si cum sa isi exprime emotiile, atat pozitive cat si negative, pentru mine acest lucru e o confirmare a faptului ca am procedat corect. Din punctul meu de vedere, pe langa iubire, disponibilitatea, perseverenta si stapanirea de sine a parintilor sunt elemente importante in dezvoltarea armonioasa a copilului.
Nici eu nu am fost lasata sa-mi tin fetita in brate asa cum simteam si imi doream si am ajuns la psihoterapie amandoua pentru anxietate de separatie.