Notiunea de „ copil mofturos ” nu exista; exista, in schimb, notiunea de parinte slab. In momentul in care se naste bebelusul, el nu stie sub nicio forma ce are voie si ce nu are voie, ce trebuie si ce nu trebuie sa manance.
Este foarte important ca noi sa-i sistematizam alimentatia; parintii sunt cei il invata ce este bine sa manance. Exista situatii in care copiii sunt rasfatati – mai ales de catre bunici – si incep sa refuze unele alimente. Atunci trebuie intervenit cu diplomatie si iubire – acestea sunt niste cuvinte pe care le-am invatat de la fiul meu cand era mic – cu diplomatie si iubire trebuie sa-i prezentam alimentele pe care le refuza sub o forma cat mai atragatoare, cat mai apetisanta.
De asemenea, foarte important este exemplul personal. Este bine sa mancam toata familia impreuna, in sufragerie sau la bucatarie. Nimeni nu mananca la televizor, nu-i punem celui mic muzica, nu-l vrajim, nu-l „ descantam „ ca sa manance. Copilul trebuie sa manance asa cum mananca toata lumea. Exemplul celorlalti membri ai familiei este foarte important pentru copil, chiar si atunci cand este mic si mananca altceva decat ceilalti, este bine sa manance cu ei la masa. Mesele trebuie sa fie placute, atragatoare, alimentele trebuie sa fie apetisante si adaptate varstei copilului.
Alimentele care nu sunt recomandate copiilor pana la varsta de trei ani sunt numai cateva : in primul rand, fructele cu achene – capsune, zmeura, fragi, mure -. De asemenea, copiilor mai mici de trei ani nu trebuie sa li se dea ciocolata sau preparate din carne de porc. Sub nicio forma nu recomandam bauturile accidulate, sucurile nenaturale samd. Copilul – macar pana la varsta de trei ani – trebuie sa bea totul natural sau facut in casa. Exista mixere, roboti si fructe, important este sa avem bunavointa sa le preparam zilnic.
Exista situatii cand avem de-a face cu copii care au alergii la anumite alimente. De obicei, parintele si medicul pediatru cunosc acest lucru; astfel se vor evita alimentele la care copilul este alergic.