Odata trecuti de varsta de un an, multi copii devin mai capriciosi cu mancarea. Poate se alinta, poate le e frica sa incerce noi alimente, motive sunt destule. Hai sa le facem mesele mai placute, cu putina creativitate!
De la varsta de 1-3 ani, meniul juniorilor devine mai variat, asa ca ai de unde alege. In alimentatia sa, poti introduce deja bucatele mici si moi de legume si fructe (de exemplu, mango, rosie sau fasole verde), lapte de vaca (pentru calciu si vitamina D)1, miere, albus de ou (bine fiert), ciorbe, compoturi si sucuri facute in casa.
Totusi, juniorii sunt la varsta la care au invatat sa spuna „nu”. De aceea, este important cum le pregatim mancarea, astfel incat sa ii convingem ca vrem sa le oferim ceva bun si sanatos. Iata cateva sugestii:
- Albusuri de ou in forma de inimioara
Ai nevoie de: oua, o oala in care sa le fierbi, un carton mai gros (foarte curat), un creion si elastice.
O reteta simpla, dar plina de dragoste! Incepe prin fierberea oului 5-10 minute, iar apoi pune oala in apa rece si lasa oul sa se raceasca.
Indoaie cartonul, pune oul in mijlocul indoiturii si pune deasupra sa un creion. Leaga creionul de cartonul indoit. Elasticele vor trage in jos creionul. Dupa 10 minute, poti indeparta elasticele si… Surpriza! Oul a luat forma unei inimioare!
- Un curcubeu de fructe
Aceasta reteta este foarte potrivita pentru vara, cand gasesti in piata fructe de toate culorile.
Ai nevoie de: capsuni, kiwi, portocale, banane, afine si struguri negri.
Taie toate fructele in bucatele mici (nu trebuie sa faci asta si cu afinele, dar ar fi bine sa tai boabele de struguri pe jumatate, pentru a scoate samburii). Asaza fructele pe farfurie in forma de semicerc, astfel: cel mai mare semicerc din curcubeu este cel rosu (deci, capsunile), urmeaza portocalele, bananele galbene, kiwi pentru verde, afinele se considera si albastre si indigo, iar la final sunt strugurii pentru culoarea violet.
Poti incerca si varianta cu legume: rosii, morcovi, pastai, brocoli si varza rosie.
Cine poate rezista o bomba de culoare si sanatate?
- O bufnita ochioasa
Ai nevoie de: un castravete, un morcov, cateva masline si cateva felii de paine integrala.
Taie castravetele rondele, un triunghi de morcov si jumatati de maslina. Apoi, fa un trapez din felia de paine, si pastreaza colturile. Pe trapez, vei pune doua rondele de castravete si, sub ele, triunghiul din morcov. In mijlocul fiecarei rondele, pune cate o jumatate de maslina. Tabloul pare complet, dar lipseste ceva – din colturile ramase din felia de paine, faci aripile bufnitei.
De asemenea, ii poti face bufnitei ochioase si un copac langa care sa stea. Acesta este ceva mai simplu: taie cateva betisoare de morcov, deasupra carora vei aseza in cerc alte rondele de castravete.
- O fetita vesela cu un par de invidiat
Ai nevoie de: O jumatate de rosie, spaghete bine fierte, masline si castraveti.
Goleste jumatatea de rosie de continut si pune paste fierte (taiate bine) in interior. Deasupra, pune doua fasii de masline pentru ochi. Gurita o faci dintr-o bucatica de castravete (in semicerc), asezata ca un zambet.
Ziceam ceva si de un par de invidiat? Tot din paste (de data asta nu le tai pentru ca sunt doar de decor) faci si parul fetei. Asaza-l deasupra ochilor din masline si… da-i volum.
- O omiduta mancacioasa
Ai nevoie de: o ridiche, un mar si un morcov
Taie marul in feliute mici, iar ridichea pe jumatate. Asaza feliutele de mar intr-un sir lung si unduit, la capatul caruia vei pune jumatatea de ridiche. Pentru a decora omiduta, foloseste morcovul – taie-l in bucatele mici pentru picioruse, antenute si ochisori.
Bineinteles, toate fructele si legumele vor fi bine spalate, inainte sa „te joci” cu ele.
Tie ce alte idei iti vin pentru copiii mofturosi? Spune-ne aici.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
sursa foto: © Bean Appetit!