La revedere Bau-bau!

Adesea fara sa ne dam seama, primim si facem amenintari in relatiile cu ceilalti. Metoda ESPERE, descrisa de Jacques Salomé, ne ajuta sa recunoastem amenintarile si sa invatam sa comunicam fara acest tip de mesaj toxic.

Cum recunosti o amenintare?

• Incepe cu “DACA”
 “Daca nu faci ordine imediat, iti arunc tot ce este pe jos la gunoi!”

• Anunta un pericol in viitor, o consecinta foarte neplacuta a actiunilor sau inactiunilor din prezent ale persoanei amenintate:
 “Daca nu mananci, o sa te imbolnavesti.”
 “Daca nu inveti, o sa ajungi pe strazi.”
 “Daca ceri o marire de salariu, o sa te dea afara.”
 “Daca ma mai enervezi, o sa dormi la maica-ta!”
 “Daca nu imi dai jucaria, nu mai sunt prietenul tau.”
 “Daca nu esti cuminte, te spun lui taica-tu.”

• Vreau ca celalalt sa faca ce si cum vreau eu

• Ma simt neputincios sa il determin sa faca ceva, incat apelez la ceva din afara, cineva mai puternic sau ceva de care ii este frica celuilalt pentru a il obliga, din frica, sa faca ce vreau eu. Varianta clasica este, bineinteles:
 “Daca nu stai cuminte, vine Bau-bau”, chiar daca Bau-bau capata fete foarte diferite in functie de persoana amenintata.

Experimenteaza cum poti comunica fara amenintari

Atunci cand tu esti cel care ameninta:

1. Identifica care comportament al celuilalt te deranjeaza. (Faptul ca nu isi strange lucrurile, ca nu mananca, ca nu invata suficient, ca nu face ce i-ai cerut, etc.)

2. Devino constient de faptul ca tu esti cel care are o problema cu ceea ce face sau nu face celalalt.

3. Ia-ti un moment ca sa te asculti, ca sa simti ce sa intampla in interiorul tau cand celalalt face ceea ce te deranjeaza: ce simti, ce iti doresti, sau de ce anume ai nevoie.

4. Alege sa ii vorbesti celuilalt despre tine si ceea ce se intampla in interiorul tau, respectand regula de igiena relationala: „Vorbesc despre mine celuilalt, evit sa vorbesc despre el.”
De exemplu, sa zicem ca imi doresc sa am serile linistite acasa, impreuna cu partenerul meu. Atunci ii voi vorbi despre aceasta dorinta si cum arata ea.
Un alt exemplu poate fi: in loc de “Daca nu mananci, te vei imbolnavi.” poti spune: „Eu, cand vad ca nu mananci, imi este frica sa nu te imbolnavesti si imi doresc sa fii sanatos”.

 

Atunci cand tu primesti o amenintare:

1. Fii atent atunci cand primesti o amenintare (iti reamintim semnele clare :incepe cu “daca”, esti amenintat cu o forma anume a lui “Bau-Bau”, oare care anume?)

2. Devino constient de faptul ca cel care face amenintarea se afla in dificultate cu ceva din ceea ce faci si nu poate sa se exprime altfel.

3. Confirma ceea ce spune: “Da, tu crezi ca o sa fiu concediat daca cer o marire de salariu”, ceea ce nu inseamna ca esti de acord cu el, ci doar ca asculti ceea ce are sa iti spuna.

4. Adauga si propriul tau punct de vedere, nevoie, dorinta care sta la baza comportamentului tau, de exemplu:
“Vreau sa imi cumpar o masina si de aceea am nevoie de mai multi bani lunar.”

Spor la transformat relatii!

 

Sursa: Amaneser.ro


Un comentariu la „La revedere Bau-bau!”

  1. Din pacate, lumea in care traim e plina de amenintari .. Ar fi frumos sa ne lasam de aceste modalitati nu tocmai adecvate de a-i face pe ceilalti sa inteleaga ce dorim..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s