La ce bun un mesaj-cadou?

Intotdeauna cand primim un cadou fie el sub orice forma ne umplem de bucurie, increderea in noi parca creste si multe altele. Va invitam sa descoperiti care sunt aceste trairi prezentate de catre Cristina Elena Negut.

Cristina Negut: Am putut sa vad si sa inteleg mai profund, cu ajutorul lui Jacques Salome, ce se intampla cu noi oamenii, adulti sau copii, atunci cand primim mesaje cadou. In momentul in care primim un mesaj cadou, ca de pilda “Esti frumoasa azi! M-a incantat felicitarea pe care mi-ai trimis-o! Foarte desteapta idee! Ochii tai sunt mai albastri cu rochia pe care o porti azi!”, din gama aceasta … in noi se intampla cel putin trei lucruri bune:
– sporeste gustul de viata
– energia noastra creste, e mult mai mare, mult mai buna, putem fi creativi
– increderea in sine se dezvolta.

Uneori mesajul cadou poate sa nu fie in cuvinte, poate sa fie un gest: o privire calda in timp ca gatim si cel mic trece prin raza vizuala, o imbratisare atenta la intoarcerea acasa, o mangaiere prin par baietelului venit de la fotbal.

Aceste mesaje ii vor ajuta pe copii sa aiba rezervorul de iubire plin si atunci sa fie mai putin nazurosi, sa poata spuna un ''nu'' rezonabil si frumos si sa invete sa relationeze responsabil pentru capatul lor de relatie, sa relationeze cu bucurie pentru ca au incredere ca ei fac si lucruri bune.

Uneori fratii mai mici sunt cei care ii lovesc, ii musca pe fratii mai mari, pentru ca stiu ca numai asa parintele se intoarce catre el si, cel putin, il intreaba ''ce ai facut, de unde l-ai muscat, de ce?'' si undeva inconstient ei invata ca asa ei pot capata atentia parintilor. E trist cand se intampla asa, dar e realitate. Va propun o alta varianta mai energetica si pentru noi, parintii si pentru ei, copii: mesajele cadou.

Adriana Titieni: Am observat ca intr-o relatie suntem mai mult concentrati pe lucrurile care nu sunt bune si pe care nu le facem. Nu prea vedem partea buna a lucrurilor sau lucrurile bune care se intampla de la sine zi de zi, aproape ca nu le mai bagam in seama si trec neobservate.

Cristina Negut: Eu va propun ca de acum inainte sa vanati comportamenul pozitiv al copilului vostru. Sa vanati faptul ca s-a trezit la timp sau ca s-a spalat pe dinti, sa vanati ca e bun cu surioara lui, ca a reusit sa-si faca ghizdanul dupa doar o readucere aminte…sa le vanati si sa le incurajati. Intarind aceste comporatamente, putem sa-i ajutam pe copii sa devina creativi in a face asta pe viitor pornind din proprie initiativa.

Mesajele-cadou sunt cele care hranesc relatia noastra cu copii si il ajuta pe copil sa aiba incredere in el si in deciziile lui.
Asa cum noi ne vom purta cu copii, asa ei vor invata sa se poarte cu noi, cu ei insisi si cu ceilalti. Cum arata o relatie in care noi parintii doar corectam, atentionam, negam, facem mereu curat ridicand praf? Eu indraznesc sa spun ca nu e constructiv si stimulativ.

Invitat: Cristina Negut , Parinti ascultatori :24.03.2009


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s