Muzica este un mijloc excelent pentru dezvoltarea copilului. Nu numai ca cel mic invata sa tina ritmul, dar gaseste un mediu prin care sa isi exprime emotiile si prin care sa se relaxeze. De aceea, te indemnam sa iti ajuti copilul sa isi creasca inteligenta muzicala, printr-o serie de jocuri pe care le-am aflat de la Adriana Mitu, parenting trainer, la Happy Music cu Ruxandra si Marius.
La fel si in cazul celorlalte tipuri de inteligenta, si inteligenta muzicala este dezvoltata mai mult la unii copii decat la altii. Din fericire, exista metode prin care sa ii cresti micutului tau orice tip de inteligenta.
Copiii ce au o inteligenta muzicala dezvoltata sunt sensibili la sunete, canta, din voce sau la un instrument, isi amintesc cu usurinta melodii si pot canta linia lor melodica intocmai. Tot ei sesizeaza cand o melodie nu este cantata corect.
Oamenii de stiinta au demonstrat in mai multe studii, impactul pe care invatarea unui instrument il are asupra creierului. In special, pentru ca integreaza mai multe arii ale creierului si zone ale corpului: urechi, degete, ochi (cand citesti notele muzicale), chiar si memoria.
Iata propunerile Adrianei Mitu pentru jocuri ce dezvolta inteligenta muzicala. Podcastul incepe cu Ruxandra si Marius care deja isi exerseaza aceasta latura.
Inteligenta muzicala dezvoltata prin jocuri
Aceste jocuri ajuta copilul sa:
- isi creasca sensibilitatea la sunete;
- invete sa tina ritmul;
- foloseasca muzica drept mijloc de relxare sau de exprimare.
Ascultarea unor melodii si fredonarea lor. O activitate simpla si foarte amuzanta pentru copil. Mai apoi, puteti folosi un pix pentru a bate in masa ritmul acelei melodii.
Folosirea unor elemente din natura pentru a canta. Spre exemplu sa adunati diferite bete, conuri de brad, pietricele si sa ascultati cu atentie ce fel de sunete creeaza acestea si chiar sa tineti un concert al naturii.
Ascultarea unor melodii si asocierea lor cu diferite emotii. Artistii transmit emotie prin cantecele lor, acesta fiind un aspect esential al inteligentei muzicale. Ce aveti de facut este sa ascultati o melodie pentru un minut si apoi sa discutati cu cel mic, sau cea mica despre emotia pe care v-a trezit-o acea melodie. Puteti folosi diferite instrumente muzicale pentru fiecare emotie: vioara-tristete, tobe-furie, flaut-bucurie, pian-teama.
Sa invete sa cante la un instrument muzical. Despre cum sa incepi sa iti imbii copilul sa incerce un instrument muzical poti afla aici.