Jocuri de strategie pentru o gandire logica

Cand vrei sa faci o seara de jocuri in familie, iti propun cateva jocuri de strategie, distractive si utile in acelasi timp, perfecte pentru dezvoltarea copilului tau.

Unul dintre cele mai bune exemple de jocuri de strategie este un joc care dateaza inca din epoca medievala, anume sahul. In aparenta, scopul este simplu: doi jucatori incep fiecare cu 16 piese (un rege si o regina, doua ture, doi cavaleri, doi nebuni si opt pioni fiecare). Castiga cel care captureaza regele.

Totusi, vei descoperi in scurt timp ca ai nevoie de o gandire logica, capacitate de analiza si, bineinteles, o strategie bine pusa la punct. Iar aceste lucruri se invata, prin exercitiu si atentie.

Cercetatorii au descoperit ca sahul aduce o multime de beneficii, precum: cresterea IQ-ului, exercitarea ambelor parti ale creierului, dezvoltarea creativitatii, imbunatatirea memoriei, invatarea planificarii, cresterea capacitatii de concentrare si de rezolvare a problemelor.

Dar, pe langa sah, mai sunt si alte jocuri de strategie distractive, care contribuie la dezvoltarea acestor abilitati, atat la copii, cat si la adulti. Hai sa aflam de cateva dintre acestea!

  • Colonistii din Catan

Colonistii din Catan este un joc creat in 1995, de germanul Franckh-Kosmos Verlag. De atunci, a ajuns sa castige numeroase premii si sa fie tradus in peste 30 de limbi (inclusiv limba romana), fiind numit „cel mai popular joc de societate al timpurilor noastre” de catre Washington Post.

Desi are numeroase extensii, as vrea sa ne concentram pe jocul de baza, locul de unde incepe totul. Scopul jocului este de ca unul dintre „colonisti” sa „cucereasca insula Catan”, construind drumuri, asezari si orase. Dar nu poti construi aceste lucruri fara resurse (lemn, caramida, grane, oi si piatra). Si, desi incepi jocul cu asezari pe cateva spatii cu resurse, nu vei avea niciodata destule, daca nu inveti sa negociezi cu ceilalti jucatori.

Negotul reprezinta o mare parte a acestui joc, fiind urmat de capacitatea de a planifica. Ai nevoie sa fii atent(a) unde iti pozitionezi asezarile, cum pastrezi relatiile bune cu ceilalti jucatori, blocandu-i insa de la castigarea jocului.

S-ar putea ca, la inceput, jocul sa fie putin mai complicat pentru copii, dar vei descoperi ca va invata rapid regulile si se va distra alaturi de intreaga familie.

Settlers-of-Catan-15th-Anniversary-Set-setup

  • RISK

Printre numeroasele jocuri de strategie, altul foarte popular este RISK, jocul in care ajung departe cei diplomati si curajosi in acelasi timp.

Tabla de joc este, de fapt, o harta a lumii, impartita pe continente si teritorii. Scopul jocului: sa cuceresti lumea! Pentru asta, ai la dispozitie armate formate din soldatei, cavaleri si tunuri.

Toti jucatorii incep cu un anumit numar de teritorii si un anumit numar de soldatei (in functie de numarul participantilor). Apoi, incepe razboiul! Cu ajutorul zarurilor, jucatorii ataca sau se apara. Pe masura ce mai castiga teritorii, jucatorii primesc si mai multi soldatei.

Totusi, vei descoperi ca jocul devine din ce in ce mai greu, pe masura ce vei castiga mai multe teritorii. Cum iti imparti armatele, astfel incat sa fii pregatit(a) de atacuri? Cum mergi inainte?

Eu am descoperit ca, o strategie foarte buna in acest joc este sa imi fac un aliat, iar la final, cand am ramas singurii jucatori pe tabla, incepe razboiul.

hs-1189_1z

Tu ce alte jocuri de strategie mai stii? Le-ai incercat pe acestea? Cum ti s-au parut? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

surse foto:

heroes-world.comyoyo.comfreedigitalphotos.net


Ultimele articole

Un comentariu la „Jocuri de strategie pentru o gandire logica”

  1. Cred ca sunt bune primele doua, dar al treilea joc indruma copilul spre lupta si competitivitate, nu spre cooperare, cum ar fi de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s