Pentru o seara amuzanta in familie, iti propunem sa descoperi care este cel mai iscusit detectiv dintre voi, cu aceste jocuri de ghicit.
Nu ai nevoie de carti de joc sau jocuri de societate pentru a te distra cu micutul tau. Uneori, poate nu ai chef sa asezi toti pionii pe tabla de joc sau sa descifrezi reguli complicate. Pentru acele momente, iti propunem urmatoarele jocuri de ghicit, in care tot ce iti trebuie este imaginatie, cateva coli albe si creioane!
1. Cum e al tau?
Seamana cu un joc clasic de ghicit: pui intrebari, pentru a incerca sa afli ce cuvant este ascuns. Sunt unele jocuri care limiteaza raspunsurile (ti se raspunde doar cu Da sau Nu), altele iti limiteaza intrebarile (ai voie sa pui doar 20 de intrebari). In acest joc, ai voie sa pui o singura intrebare: Cum e al tau?
Se alege persoana care ghiceste. Acest jucator trebuie sa iasa din camera, cat timp grupul decide ce cuvant sa puna.
Ceilalti jucatori aleg un obiect pe care il au cu totii. De exemplu: un cont de e-mail, un loc de munca (la copii, se pune scoala), pijamaua, animalul preferat etc.
Odata ce grupul a ales cuvantul, cel care ghiceste intreaba fiecare jucator in parte: Cum e al tau? Important este ca raspunsurile sa fie adevarate, nici prea vagi, nici prea evidente.
De exemplu: tatal si fetita aleg cuvantul „par”, iar mama ghiceste. Mama intreaba fiecare jucator: Cum e al tau? Tatal poate raspunde: „Scurt”, iar fetita poate spune „Ca spicul de grau”. Atentie! Daca indiciul este prea evident, jocul se termina prea repede.
2. Doua adevaruri si o minciuna
Fiecare jucator scrie pe o coala alba trei evenimente din viata sa sau trei lucruri despre sine, dintre care doua sunt adevarate, iar unul este o minciuna.
Primul jucator isi citeste cele trei lucruri, iar ceilalti trebuie sa spuna care este minciuna. Sunt permise intrebarile, pentru a primi mai multe detalii. Daca jucatorii nu ghicesc, castiga un punct cel care a scris faptele despre sine.
3. Proverbe desenate
Acest joc este destinat copilasilor ceva mai mari, care deja stiu cateva proverbe. Este si o ocazie sa invete noi zicatori si, astfel, sa isi dezvolte vocabularul. Ceea ce pot garanta este ca rasetele vor fi nelipsite.
Alcatuieste biletele cu cate un proverb pe fiecare. Impatureste-le bine si amesteca-le intr-o cutie (poate fi si o caciula sau o oala). Cel care extrage un biletel trebuie sa deseneze ce este scris. Nu are voie sa scrie cuvinte, nu are voie sa scoata sunete, sa vorbeasca sau sa mimeze. Doar deseneaza.
Ceilalti trebuie sa ghiceasca. Daca sunteti multi, va puteti imparti in doua echipe si puteti juca pe puncte.
Sfat: in momentul in care desenezi, incearca sa te concentrezi pe esentialul proverbului. De exemplu, daca proverbul este „Nu spune Hop pana nu sari gardul”, cel mai bine este sa incepi chiar cu ultimul cuvant, adica sa desenezi un gard.
Ghiceste personajul
Participantii stau in cerc. Fiecare se gandeste la un personaj literar /actor/autor/personaj din desene animate/fime/etc. si il scrie pe o bucatica de hartie. Fara sa o arate nimanui, da hartia la stanga. Cel care primeste o pune pe frunte cu scrisul la vedere, fara insa ca el sa stie ce scrie pe ea. Astfel, fiecare are un personaj/autor care trebuie ghicit.
Incep apoi intrebarile. Pe rand, participantii trebuie sa ghiceasca cine sunt. Fiecare participant pune intrebari despre personajul de pe fruntea sa, la care ceilalti raspund cu da sau nu. De exemplu: Sunt un personaj literar? Sunt om? Sunt femeie? Apar intr-o carte pentru copii? Personajul meu e real? Sunt contemporan? samd.
In cazul in care intrebarea pusa primeste raspunsul ,,nu” , urmeaza alt participant sa puna intrebarea. In cazul in care se ghiceste indiciul prin intrebare, mai ai dreptul sa pui o intrebare, pana ti se da iar raspunsul ,,nu”.
Din intrebare in intrebare, trebuie sa te prinzi despre cine e vorba.
De regula, noi cand jucam alegem un “topic”- respectiv desene animate/personaje filme/ tari ( da, si cu tari se poate juca, sau orase )
E f distractiv!
Ar fi niște întrenări grele sau nu.