Cu toate ca, adesea, picii par a fi neinfricati, cand vine vorba de a incerca un nou fel de mancare, de a cunoaste oameni noi sau chiar de a incerca ceva ce iese din sfera familiarului, cei mici devin suspiciosi. Un mod prin care copiii isi pot invinge frica de nou este prin jocuri. De aceea, am rugat-o pe Adriana Mitu, parenting trainer, sa ne ofere cateva solutii. Te invitam sa le descoperi in podcast.
Una dintre cele mai des intalnite temeri ale copiilor este cea de a face lucruri noi. Sunt copii care sunt dornici sa incerce lucruri noi si care privesc greseala ca pe o oportunitate de invatare, asa cum sunt si copii care se tem de noile experiente si trec cu greu peste momentele in care gresesc.
Teama de nou este strans legata de lipsa de incredere in sine. Despre jocuri pentru increderea in sine am mai povestit aici.
Jocurile pentru a invinge frica de lucruri noi il vor mai ajuta pe copil sa:
- exploreze necunoscutul intr-un mediu securizant;
- constientizeze ce abilitati dobandeste dupa ce face o anumita actiune;
- isi creasca increderea in sine si sa isi diminueze frica.
Descopera in podcastul de mai jos jocurile propuse de Adriana Mitu la Happy Music cu Ruxandra si Marius.
Jocuri pentru a invinge frica de nou
Vanatoarea de comori
Organizeaza o vanatoare de comori in casa, sau in gradina. Deseneaza o harta si spune-i copilului ca el va fi explorator. Scrie patru-cinci indicii, fiecare indiciu conducandu-l spre urmatorul loc unde va gasi un alt indiciu. La finalul calatoriei, copilul va ajunge la comoara.
Pentru indicii poti folosi ghicitori sau diferite provocari pe care copilul le va face pentru a primi urmatorul indiciu. Spre exemplu: construirea unui puzzle, sau descifrarea unui labirint.
Acest joc il ajuta pe copil sa intre in rolul unei persoane care exploreaza locuri noi si ii dezvolta capacitatea de rezvolvare a problemelor. Discutati impreuna despre acest joc si asociati-l cu alte experiente de viata ale voastre: cand copilul merge intr-un loc nou sau participa la o noua activitate.
Cufarul cu daruri
Invita-l pe copil sa contruiasca o cutie unde sa puna toate acele abilitati pe care le dobandeste in urma actiunilor facute.
Discutati impreuna despre cum s-a simtit inainte de a invata acel lucru si cum se simte acum, dupa ce l-a invatat.
Ia cateva experiente recente (spre exemplu a invatat sa marga pe bicicleta sau sa inoate), iar apoi reaminteste-i sa adauge comori in cufarul sau, de fiecare data cand face un lucru nou.
Calatoria eroului
Incepe prin a povesti cu cel mic despre eroul sau favorit. Intreaba-l ce calitati are acesta si cum crede el ca le-a dobandit.
Apoi, invita-l sa creeze o poveste despre modul in care eroul sau si-a dobandit o anumita calitate, precum curajul, sau increderea in sine.
Acest joc il ajuta pe copil sa inteleaga ca unele calitati se dezvolta in timp si nu sunt innascute.