Iti faci aliati sau inamici?

Titlul pare unul razboinic si noi, din fericire, traim pe timp de pace (si sunt foarte recunoscatoare, in fiecare zi pentru aceasta). Totusi nu stam departe de mici razboaie zilnice: conflicte in cuplu, „lupte” cu copiii, neintelegeri si suparari la serviciu. Si toate acestea ne consuma energia si ne omoara creativitatea.

 

Imi amintesc si acum de ce mi-a spus tata, cand voiam, ca orice adolescent, sa rastorn lumea: „Viata, draga mea, este facuta tocmai din lucruri marunte.”

Tocmai de aceea, astazi o sa iti vorbesc despre una din cauzele principale pentru care iti faci, fara sa iti dai seama, inamici: contrazici.

In relatia de cuplu: Hai in Grecia de Paste. Nu, nu mergem in Grecia de Paste, sarbatorile se fac in familie.

In relatia cu copilul: Vreau basculanta verde. Nu, nici nu ai unde sa mai pui o noua basculanta.

In relatiile profesionale: Avem nevoie sa crestem vanzarile. Nu, este imposibil, e criza!

Stiu ca faci toate aceste lucruri avand cele mai bune intentii, cu toata iubirea : ca sa il feresti pe celalalt de neplaceri, de esec, ca sa arati ce stii si sa ii oferi tot ce ai tu mai bun. Insa cum majoritatea covarsitoare dintre noi nu am invatat cum sa comunicam, cum sa punem in comun cu celalalt toate aceste bune intentii, iata cum este interpretat ce spunem la capatul celalalt de relatie:

•    „Nu, nu mergem in Grecia de Paste, sarbatorile se fac in familie.”

         – înseamnă: Tu nu stii, eu stiu mai bine decat tine

               – înseamnă: Tu nu esti bun, eu sunt mai bun

                      – înseamnă: Iti atac teritoriul

                              – înseamnă: Esti inamicul meu si iti declar razboi!

Si iaca, conflictu-i gata…

Cum sa iti faci mai degraba aliati?

APOZITIA punctelor de vedere:

Celalalt spune: „Hai in Grecia de Paste.”

1.    Ii confirmi punctul lui de vedere: „Da, tu ai vrea sa mergem in Grecia de Paste.”

Care este diferenta, te intrebi ? Celalalt se simte ascultat, teritoriul lui este intact, deci nu mai simte nevoia sa te atace pentru a si-l pastra. Acest DA nu este unul de acord, ci prin aceasta doar confirmi ca ai auzit si ca punctul lui de vedere este important.

2.    Iti spui si tu punctul tau de vedere, in APOZITIE cu al celuilalt, nu in opozitie: „Si eu mi-as dori sa petrec Pastele in familie.”

3.    Odata punctele de vedere asezate unul langa celalalt, puteti gasi asemanarile: „Deci vrem sa sarbatorim Pastele intr-un fel special, fie ca plecam, fie ca ramanem.”

4.    Apoi, odata teritoriile unite, puteti gasi si diferentele: „Tu vrei sa plecam si eu vreau sa chemam familia la noi.”

5.    Puneti in comun ce traiti in legatura cu cele doua pareri (emotii, stari, experiente trecute). Asa puteti intr-adevar sa hraniti relatia – vei afla poate cat de mult i-a placut partenerului tau o anume insula din Grecia unde ar vrea sa te duca. Tu ii vei povesti despre cat de mult iti plac traditiile de Paste ale familiei tale.

6.    La final, puteti construi impreuna o solutie buna pentru amandoi. Mergeti cu familia in Grecia sau, poate ramaneti in familie de Paste si la vara mergeti in Grecia.

surse foto:

 – AmaneSer

 – FreeDigitalPhotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s