Invata-ti copilul sa povesteasca

Un mod foarte bun de a-ti ajuta copilul sa se exprime mai usor, sa comunice, este prin povesti. Afla cum iti poti invata micutul sa povesteasca si ce avantaje aduce aceasta activitate.

Ne „hranim” cu povesti toata viata, nu doar la varsta copilariei. Totusi, pentru dezvoltarea copiilor, povestile sunt esentiale.

Invatand sa povesteasca, cei mici dau frau liber imaginatiei, isi imbogatesc vocabularul si descopera bucuria cititului. Pe langa asta, arta de a povesti este o cale buna de a trece peste teama de a vorbi in public (una dintre cele mai raspandite frici). De asemenea, prin povesti, cei mici pot sa isi inteleaga si sa isi exprime mai usor emotiile.

Asadar, iata cateva metode prin care iti poti invata micutul sa povesteasca:

  • Povestea continuata

Orice concept se invata mai usor printr-un joc. Povestea continuata este o idee amuzanta de a-i provoca pe copii sa fie cat mai creativi, pastrand in acelasi timp coerenta povestirii. Si, cu cat sunt mai multi participanti, cu atat exercitiul este mai creativ.

Primul „jucator” poate incepe povestea cu „A fost odata ca niciodata…” Apoi, urmatoarea persoana continua cu o fraza (de exemplu „… O printesa care spera sa…”) si tot asa, pana se ajunge la un final.

Copilul invata astfel si momentele narative (expozitiunea, intriga, desfasurarea actiunii, punctul culminant si deznodamantul). Iar povestea rezultata va fi, cu siguranta, originala si neasteptata, provocand hohote de ras.

  • Imagini povestite

O alta cale de a-ti invata copilul sa povesteasca este sa ii propui sa descrie o imagine si sa realizeze o povestioara pe baza ei.

Poate fi o fotografie dintr-o vacanta de familie, iar cel mic sa recapituleze ce s-a intamplat in momentul in care s-a facut poza. Sau poate fi o imagine aleasa la intamplare, pentru care micutul sa imagineze o poveste.

  • Povesti bazate pe obiecte

Pune niste obiecte mici intr-un saculet (un nasture, o jucarioara, o lingurita etc.) Scoate un obiect, la intamplare, si incepi o poveste despre lucrul respectiv. Apoi, roaga-ti copilul sa scoata alt obiect si sa duca mai departe povestea ta, incluzand si ceea ce a gasit el in saculet. Continuati asa, pana ramane saculetul gol. Rezultatul va fi extrem de amuzant.

Cel mic va invata sa povesteasca in mod coerent, fara a pierde din vedere vreun „personaj”.

Pe langa aceste jocuri, ofera-i copilului tau ocazia sa povesteasca, in fiecare zi. Cand vine de la scoala, intreaba-l ce i-a placut cel mai mult sa faca in ziua respectiva. Roaga-l sa iti spuna despre prietenii si colegii sai si cum se joaca sau chiar sa iti explice unul dintre jocurile sale.

Tu ce alte idei mai ai pentru a-i invata pe copii sa povesteasca?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Un comentariu la „Invata-ti copilul sa povesteasca”

  1. Jocurile de rol sunt o modalitate prin care copiii isi dezvolta vocabularul cat si imaginatia creandu-si astfel propria lor poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s