Idei pentru educatia timpurie prin activitati in familie

Idei pentru educatia timpurie prin activitati in familie

Varsta de 1-3 ani este extrem de importanta pentru dezvoltarea copilului, atat in plan fizic, cat si emotional si cognitiv. Despre cum integram educatia timpurie in timpul petrecut in familie iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

„Fiecare moment pe care adultii il dedica copilului este inca ceva la temelia unei personalitati”, explica psihoterapeuta Carmen Anghelescu. Educatia copilului incepe in familie, dinainte ca cel mic sa intre la gradinita.

La intrebarea „Ce activitati sunt potrivite pentru copilul de 1-3 ani?” raspunsul este simplu: orice activitate careia ii oferi semnificatie. Important este sa fii prezent nu doar fizic, ci si psihic, in momentele petrecute alaturi de micutul tau. Cu alte cuvinte, sa ii oferi timp de calitate in familie.

Iata si o serie de idei practice, prin care poti lucra la educatia timpurie a puiului tau.

Activitati in familie care contribuie la educatia timpurie

Printre ideile propuse de Tily Niculae si Carmen Anghelescu la Meditatii pentru parinti se numara:

  • gatitul si activitatile in bucatarie: daca puiul tau e foarte mic, lasa-l sa se joace cu linguri si oale, iar daca este mai mare – invita-l sa descopere gusturi, mirosuri si texturi noi;
  • jocuri cu apa: simpla actiune de a turna apa dintr-un pahar in altul este educativa pentru cei foarte mici;
  • activitati in natura: arata-i din ce este formata o floare, povesteste-i cum se transforma o frunza de-a lungul unui an, lasa-l sa exploreze si sa experimenteze.

Pentru ca educatia timpurie sa fie eficienta, este important sa ai rabdare cu micutul tau, sa ii raspunzi la toate intrebarile si sa dai sens oricarei activitati pe care o faceti impreuna, in familie.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s