Greselile necesare

Se loveste, cade, se cearta cu prietenii. Copilul tau face multe greseli, iar instinctul iti spune sa il protejezi de ele. Descopera aici care sunt greselile necesare in viata copilului tau.

Fie ca micutul tau tocmai a cazut din leagan, fie ca a fost refuzat de persoana de care se „indragostise”, ca parinte, simti durerea prin care trece copilul tau. Iar reactia ta imediata este sa iti fie teama pentru el si sa incerci sa il ajuti.

Totusi, uneori, este indicat sa il lasi pe cel mic sa faca greseli, pentru a invata din aceasta experienta. La varste fragede, copiii trec mult mai usor peste anumite evenimente decat adultii si, de asemenea, se dezvolta pe plan emotional mai bine. In plus, isi formeaza propria parere despre evenimentul prin care a trecut, in loc sa preia reactia parintilor sai.

Este greu sa faci asta, sa nu intervii atunci cand simti ca micutul tau are nevoie de sustinere. De aceea, iata cateva sfaturi si exemple de la specialisti, care sa te ajute sa obtii o alta perspectiva asupra greselilor copiilor:

Dr. Bruce Lipton, specialist in biologia celulara, sustine ca primele experiente (ce ar trebui sa facem si ce nu) le dobandim de la parinti. Ei ne formeaza ca oameni, atat prin ceea ce ne invata in mod constient, cat si prin reactiile lor involuntare.

Potrivit teoriilor sale, genetica reprezinta o parte infima din modul in care ne formam noi. In rest, aflam cum sa actionam si cum sa gandim de la cei care ne inconjoara.

Un exemplu oferit de Lipton (in documentarul „Proiectul 10-10-10: Pastila sau Perceptie”) este despre copilul care se da in leagan. Daca cel mic cade din leagan, primul lucru pe care il face este sa se uite la reactia parintelui sau. In cazul in care mama sau tatal lui se panicheaza, copilul incepe sa planga. Pe de alta parte, daca parintele ramane calm si ii spune „O sa fie totul bine”, cel mic se va ridica si isi va continua joaca.

Astfel, aflam ca reactiile copiilor nostri sunt puternic legate de raspunsurile pe care le primesc din partea parintilor.

Relatia parinte-copil, in cazul greselilor, este explicata si de psihologul Randy Cale, in editia britanica a revistei Psychologies.

El sugereaza ca singurul motiv pentru care copiilor le-ar fi frica sa faca greseli este cauzat de raspunsul parintilor lor – reactii precum furia sau dezamagirea.

De aceea, inainte sa te superi pe o greseala a micutului tau, aminteste-ti cum te-ai simtit cand ai fost certat de parintii tai, din pricina unei greseli. Astfel, vei putea evita o cearta care sa il marcheze pe cel mic.

De preferat ar fi sa ii explici unde a gresit si sa il ajuti sa inteleaga de ce te ingrijoreaza ceea ce a facut. De asemenea, invata-l sa accepte sfaturile constructive.

In cazul dezamagirilor, cautati impreuna metode care sa il ajute sa treaca peste aceste situatii. Invata-l sa isi controleze frustrarile, dar nu interveni in mijlocul unei probleme.

Tu cum actionezi atunci cand copilul tau greseste? Cum crezi ca ii formeaza pe copii aceste experiente? Scrie-ne mai jos, in sectiunea de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s