Itsy Bitsy premiaza antreprenorii si expertii in educatie, care militeaza si promoveaza solutii pentru ca viitorii lideri sa aiba parte de o educatie mai buna, de profesori dedicati si de metode inedite de predare.
Liderii anului 2017 in Educatie sunt acei oameni care au ajutat comunicarea in relatia parinte-scoala-elev, care le-au oferit copiilor experiente educative, interactive si personalizate, si care cauta sa rezolve inechitatile sociale din educatie.
La Gala Itsy Bitsy, ii premiem pe cei care se implica cel mai mult in sustinerea schimbarilor in bine din invatamantul romanesc. Iar castigatorii sunt:
Corina Puiu
Corina Puiu, cofondator si Director Executiv Teach for Romania, este lider in educatie pentru programul care ofera sanse egale la o educatie de calitate si, implicit, la o viata de calitate pentru fiecare copil din Romania.
Teach for Romania este o organizatie nonprofit, parte dintr-o retea internationala care acum activeaza in 46 de tari, care ofera celor mai sarace comunitati din tara noastra profesori care sa ii faca pe elevi sa indrageasca scoala. Din 2017, organizatia se afla deja in al patrulea an de program, cu aproape 70 de profesori si invatatori care lucreaza cu aproximativ 7.000 de copii, din scoli din zona rurala, dar si din Bucuresti.
“Ceea ce fac acesti tineri profesori, perseverenta cu care cred in potentialul oricarui copil, intensitatea iubirii lor, faptul ca sunt autentici in alegerea lor, incrancenarea cu care fac fata provocarilor si le considera oportunitati si noi contexte de invatare, ii face extrem de speciali. Avem copii care ne scriu cum si-au schimbat visele, sau cum au inteles ce le place, ca exista mai mult de 5 joburi in lume. Sau cum si-au schimbat alegerea de cariera, cum au incredere in ei, ca si-au propus sa devina.”
Corina sustine ca programul atrage catre meseria de dascal si catre o contributie pentru reducerea inechitatii in educatie, oameni valorosi, pasionati de educatie, care doresc sa isi exercite potentialul de leadership.
Irene Arsene
Irene Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche si presedinta Asociatiei Curtea Veche, este lider in eductie pentru eforturile sale de a aduce lectura mai aproape de copiii din toate mediile sociale.
De la infiintarea asociatiei, in 2014, prin programul national de lectura #cartilecopilariei, au fost donate peste 60.000 de carti noi copiilor din Bucuresti si alte 29 de judete. Printre obiectivele asociatiei se numara atat formarea obiceiului de a citi, cat si scaderea ratei analfabetismului functional si de a facilita copiilor accesul la lectura, in special in zonele rurale, unde accesul celor mici la carti este limitat
„Ca mama si editor de carte, ma simt datoare sa transmit, prin carti, toate cunostintele necesare catre parintii si copiii care cauta sa afle raspunsuri la intrebarile pe care le au. Trebuie sa constientizam cu totii ca lectura este poate la fel de importanta precum apa sau aerul pentru ca ne ghideaza pasii spre orice lucru dorim sa realizam in viata.”
Prin Asociatia Curtea Veche, Irene Arsene a realizat numeroase proiecte educative, dintre care cel mai cunoscut este Festivalul Narativ, singurul mare eveniment din Romania, dedicat cititului si care ii aduce fata in fata pe copii, parinti si profesori.
Daca la prima editie a festivalului s-au inscris 400 de copii, in 2017, a treia editie Narativ aproape ca a inzecit acest numar, aducand aproximativ 3.000 de copii participanti in cele aproape 100 de ateliere gratuite de lectura. Activitatile festivalului au fost duse si in intreaga tara, cu scopul de a-i ajuta pe copii sa descopere cartile intr-un mod interactiv si inedit. A treia editie a evenimentului a adus in premiera si ateliere de storytelling in limbile engleza, germana, maghiara, spaniola si ateliere interactive pentru copii cu deficiente de auz si de vedere. De asemenea, parintii si profesorii au fost invitati la ateliere sustinute de consilieri in educatie si de psihoterapeuti, despre importanta lecturii si cum sa isi motiveze copiii sa citeasca.
Maria Gheorghiu
Maria Gheorghiu, cofondator si Director Executiv al Asociatiei OvidiuRo, este lider in educatie pentru preocuparea sa constanta de a oferi acces tuturor copiilor saraci la educatia timpurie de calitate.
In anul 2010, impreuna cu Leslie Hawke, Maria a conceput si a dezvoltat, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, programul Fiecare Copil in Gradinita, cu scopul de a incuraja prezenta la gradinita a celor mai saraci copii. Succesul si impactul programului pilotat de OvidiuRo au determinat Parlamentul Romaniei sa voteze, la finalul anului 2015, o lege ce transforma mecanismul central al programului pilot – stimulentul educational sub forma de tichete sociale pentru gradinita – in program de interes national, finantat de la bugetul de stat.
Astfel, din februarie 2016, toate familiile care traiesc sub limita saraciei pot primi tichete sociale pentru gradinita (in valoare de 50 lei/ luna), dacă isi aduc zilnic copiii la gradinita.
Maria a conceput si a coordonat ateliere de formare pentru peste 3.000 de profesori din comunitati sarace, prin care ii ajuta sa integreze copiii cu risc de abandon scolar. Filosofia sa educationala este una dinamica si inovativa, centrata pe copil si pe interactiunea cu acesta. De asemenea, sub indrumarea Mariei, peste 10.000 de copii au participat la Atelierele de Vara, organizate din 2001.
Oana Moraru
Oana Moraru, managerul Centrului Educational Helikon din Calarasi si fondatoarea platformei educationale „Vocea Parintilor”, este lider in educatie pentru viziunea sa inovatoare despre cum ar putea fi imbunatatit sistemul de invatamant si pentru eforturile sale constante spre reformarea acestuia.
Oana este mentor, formator si consultant educational, cu o experienta de peste 20 de ani in invatamant. A scris numeroase articole despre ce ar trebui schimbat in scoala romaneasca, insistand pe ideile de educatie personalizata si mentorat pentru dezvoltarea copiilor.
„Eu cred ca, in 30-40-50 de ani, scoala o sa dispara ca institutie de masa si de tratare-sincron a varstelor pentru formare. Cred ca scolile se vor reorganiza, vor fi un fel de hub-uri cum sunt astazi muzeele interactive – adica, niste spatii deschise, unde exista mai multe centre de atentie si de dezvoltare, printre care copiii se vor plimba, vor experimenta pana ce isi vor definitiva zona care le aduce satisfactie sau le dezvolta o curiozitate anume.”
Oana Moraru a adunat in jurul sau o comunitate de parinti si dascali care vor sa se adapteze nevoilor actuale de educatie ale copiilor. De doi ani, desfasoare conferinte saptamanale cu parinti si profesori din toata tara, pentru o mai buna intelegere a triadei parinte-copil-profesor. Se implica zi de zi in consilierea parintilor despre succesul scolar al copiilor si in formarea echipelor de cadre didactice din sistemul public si privat.
In 2017, Oana Moraru a fost premiata la Gala Premiilor Femeia Anului, la categoria Excelenta in Educatie. In acelasi an, a facut parte din echipa de specialisti inovatori de la Conferintele SuperTeach.