Furia la copii: De la emotie la comportament

Furia la copii: De la emotie la comportament

Probabil ca toti parintii au avut de gestionat, macar o data, crize de nervi la copii. Problema este ca multi dintre ei si-au certat prichindeii pentru emotia puternica prin care au trecut. La Meditatii pentru parinti, discutam despre furia la copii, despre comportamentele agresive si despre cum ii sprijinim pe cei mici cand trec printr-o astfel de emotie.

In discutia despre emotii, nu doar in cazul celor mici, ci pentru oricine, furia este o emotie greu de tolerat, pentru ca, de cele mai multe ori, duce la agresivitate.

Problema este ca „furia este doar o emotie de suprafata”, dupa cum ne spune si Adriana Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti. Cu alte cuvinte, in spatele furiei se ascund alte emotii nerezolvate si, pentru evitarea unor comportamente agresive, este nevoie sa depistam cauza.

„Emotia in sine nu este rea, ci modul in care noi reactionam la emotia respectiva poate fi unul prin care ne putem face rau, atat noua, cat si celorlalti.

In ceea ce priveste furia la copii, mai ales in cazul celor mici, nu ne putem astepta ca ei sa aiba niste mecanisme de gestionare native. Este nevoie sa ii ajutam sa isi recunoasca emotia si sa ii invatam cum sa treaca peste ea, cu calm.

Mai multe despre cum ne ocupam de furia la copii poti afla acum, la Meditatii pentru parinti. Descopera mai jos detalii in plus despre aceasta emotie.

Furia la copii: Buna sau rea?

„Furia – suntem tentati sa o consideram o emotie negativa, insa, ce s-ar intampla daca nu am mai simti furie? Daca nu am avea imboldul acela de a ne face auziti, de a ne spune punctul de vedere pentru ca suntem nemultumiti de ceva, sau am fost tratati intr-un mod neplacut”, explica Adriana Mitu. „Furia se naste atunci cand ne simtim amenintati.

Asadar, daca furia nu este o emotie rea, de ce ne este greu sa o toleram? Pentru ca, de cele mai multe ori, comportamentul care rezulta in urma furiei este unul rau, agresiv, violent, in clasicele crize de nervi la copii. Iar aici avem de lucrat.

In primul rand, pentru a-i ajuta pe cei mici sa inteleaga si sa verbalizeze cand sunt furiosi, este nevoie sa le validam emotia: „Inteleg ca esti furios, pentru ca ti s-a stricat jucaria”. Putem observa de la o posta furia la copii: se incordeaza pentru a parea mai mari, incrunta sprancenele si, uneori, chiar isi arata dintii, tinand gura intredeschisa intr-o forma patrata, alteori doar strang buzele.

Apoi, in loc sa ii punem sa isi reprime furia – „Eee, esti furios! N-ai tu de ce sa fii furios” –, mai bine le aratam cum sa si-o elibereze, prin diverse activitati: sa alerge, sa desfasoare o activitate artistica, sa asculte muzica, sa incerce diverse jocuri de calmare.

Citeste mai multe despre Colectia ABC-ul povestilor terapeutice, aici: http://adrianamitu.com/carti/pachete-terapeutice-poveste-si-puzzle/.

Acest material face parte din campania Gradinite fara Bullying.

#gradinitefarabullying #scolifarabullying #sanatateemotionala


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s