Fricile proaspetei mamici

Daca esti de curand mamica, atunci este normal sa iti pui intrebari despre cum te vei descurca. Ce faci dupa ce pleci din maternitate, cand doctorii si asistentele nu te mai pot indruma?

Dupa intoarcerea de la maternitate, de cele mai multe ori, mama este principala persoana care ia decizii in ceea ce il priveste pe bebelus.

De aceea, este nevoie ca mama sa-si pastreze calmul, sa aiba incredere in instinctul matern, sa incerce sa se odihneasca si ea in timp ce doarme micutul si sa nu refuze ajutorul sotului ori al unei persoane apropiate.

Iata cateva raspunsuri la principalele temeri ale mamicilor:

„Daca nu am lapte, ce ma fac?”
Exista mai multe modalitati de a stimula lactatia: mamica poate sa bea ceai de chimen si anason, poate lua medicamente care produc o crestere a cantitatii de lapte, ori chiar sa alapteze, deoarece suptul bebelusului stimuleaza cresterea lactatiei. Insa, toate acestea trebuie insotite de o stare psihica si fizica buna a mamei, fara tensiuni, agitatie ori supraincarcare cu diverse responsabilitati. Starile afective negative ale mamei reduc lactatia, bebelusul nu se va satura, va plange de foame si vor aparea multe alte consecinte negative.

„Mi-e frica sa-i fac baita!”
Foarte multe mamici sunt un pic speriate de faptul ca micutul in primele saptamani de dupa nastere este destul de fragil si de aceea prefera sa priveasca la o alta persoana (bunica bebelusului, bona) care il imbaiaza pe micut. Daca starea fizica iti permite (te poti apleca ori il poti tine in brate pe micut), este bine sa incerci sa te implici ceva mai mult la baita, copilul avand nevoie de atingerile si mangaierilor mamei si ale tatalui.

Daca nu o sa ma descurc….
Este normal sa iti pui aceasta intrebare, dar important este sa incerci sa gasesti forta necesara pentru a trece peste toate provocarile din viata ta de parinte. Increderea in propriile posibilitati este punctul de pornire in rezolvarea diverselor probleme. Experienta, informarea, discutiile cu specialistii sunt cateva repere care te vor sprijini si indruma, astefel incat sa te descurci.

„Bebelusul plange, plange si iar plange. Cum il linistesc?”
De cele mai multe ori bebelusii plang pentru ca au o nevoie. De aceea, mamicile incearca sa-i linisteasca inlaturand pe rand toate cauzele de disconfort ori nemultumire: copilului ii este foame, ii este somn, este ud, ii este cald/ frig, are nevoie de afectiune (sa fie tinut in brate, mangaiat, sa i se vorbeasca ori cante), ori chiar sa i se acorde atentie.

„Nu mai am timp pentru mine!”
Odata cu nasterea bebelusului, programul intregii familii se schimba in functie de proaspatul sosit in familie. Insa, mama are nevoie de momente doar pentru ea. Cu ajutorul celor din jur, care o pot inlocui pentru cateva ore, mama va avea timp pentru propriile ei nevoi si dorinte. Daca insa nu este posibil ca mama sa fie ajutata, atunci chiar ea va trebui sa-si organizeze programul, astfel incat sa nu se neglijeze. Astfel, in timp ce alaptati puteti asculta un cd cu muzica voastra preferata ori puteti viziona un filmulet, micutul va poate insoti la coafor ori plimbarea in parc va poate binedispune pe amandoi. Cu putin efort, organizare si rabdare, vor putea fi posibile si momente dedicate voua-insiva. Nu neglijati acest aspect!

„Eu si sotul meu nu mai comunicam ca inainte”
Dupa nasterea bebelusului, sotul se simte un pic dat la o parte, sotia ocupandu-se o mare parte din timp doar cu cel mic. Astfel, se creeaza o bariera in comunicarea dintre soti, fiecare avand propriile preocupari. Exista situatii in care unele cupluri ajung sa se desparta ori sa poarte discutii doar legate de cresterea si ingrijrea copilului. Nu uita de ralatia sot-sotie, bucura-te de momentele in care micutul doarme ori se joaca, prilej de a imbunatati ori mentine relatia cu partenerul de viata. Exprimati-va sentimentele unul fata de celalalt, adresati-va cuvinte frumoase, povestiti despre diverse intamplari de pe parcursul zilei ori vizionati un film de comedie.

Acestea sunt doar cateva din fricile unei mamici, fiecare dintre noi reactionand in propriul mod la aceasta noua experienta: sa dai viata unei fiinte, s-o cresti si s-o ingrijesti. Depinde doar de tine daca te vei descurca sau nu. Implica-te, documenteaza-te, nu ezita sa ceri ajutor si bucura-te de fiecare clipa pe care o petreci cu micutul tau .Fii responsabila!
Nu uita ca esti mama, dar si sotie, sora, fiica si o femeie implinita.

Care sunt fricile tale, in calitate de mamica?

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s