Chiar daca nu exista in realitate, fantomele sunt personaje haioase de care te poti folosi pentru a-l invata pe copil cate ceva despre proprietatile aerului, printr-un experiment deloc infricosator. E o activitate simpla, necesita putine materiale si o recomandam pentru copii de la 4 ani, pe care ii va impresiona cu siguranta.
Pregateste materialele:
- Pliculete de ceai;
- O farfurie;
- Un marker;
- Un aprinzator de aragaz.
Primele etape ale experimentului pot fi realizate foarte usor de catre copil. Da-i foarfecele si pliculetele de ceai si roaga-l sa le taie capatul cu snur, apoi sa deseneze fantome simpatice pe fiecare pliculet.
Pentru urmatoarele atape ale exeperimentului va fi nevoie sa preiei stafeta de la cel mic.
Ia un pliculet “fantoma”, aseaza-l in picioare in farfurie si aprinde-l. Fantoma se va ridica usor si va pluti cateva clipe deasupra farfuriei, inainte sa se transforme in cenusa. E o priveliste foarte interesanta, dar trebuie sa gasiti acele pliculete de ceai care nu ard complet intr-o fractiune de secunda.
Care e explicatia?
Zborul pliculetelor de ceai fantomatice e cauzat de miscarile aerului. Atunci cand dai foc pliculetului, aerul din interiorul sau se incalzeste si isi mareste volumul, adica tinde sa ocupe mai mult spatiu, ridicandu-se deasupra aerului rece. Ridicandu-se, aerul cald lasa loc aerului rece, care impinge aerul cald in sus. Se creeaza astfel un curent numit de convectie, care face ca fantomele din pliculete de ceai sa “zboare”.
Sursa: playdoughtoplato.com