Se intampla ca, dupa un efort fizic, sa ramai fara suflu. O respiratie corecta este extrem de importanta pentru intreg organismul. De aceea, urmatorul exercitiu de respiratie te va ajuta sa te mentii in forma in fiecare zi.
Cand inspiri si expiri profuns si incet, corpul tau elimina dioxidul de carbon si inmagazineaza oxigen proaspat si curat, ce ajunge la creier si muschi. Astfel, celulele tale obtin constant resursele de care au nevoie.
In plus insa, o respiratie corecta iti va ajuta corpul sa elimine toxinele mult mai rapid. Si, nu numai ca organismul tau va fi mai sanatos, dar vei fi mai activ(a) (atat mental, cat si fizic) si mai relaxat(a).
Urmatorul exercitiu este foarte rapid si usor de facut. Iti ia doar 5-10 minute si este o tehnica ce te va ajuta sa iti dezvolti un obicei de respiratie corecta. Poti sa il faci oricand si oriunde (mai ales in momentele in care te simti stresat/a).
- Pregateste-te – Gaseste un spatiu mai intunecat. Intinde-te pe spate sau stai cu spatele sprijinit de un perete (daca ai nevoie si ai cum, foloseste si o perna pentru confort). Asigura-te ca nicio parte a corpului tau nu este incordata sau tensionata. Inchide ochii si fii atent(a) la respiratia ta vreo doua minute. Nu incerca sa o schimbi, doar observ-o si imagineaza-ti procesul prin care trece prin corpul tau.
- Partea I – Inspira si expira pe nas. Inspira lung, nu neaparat adanc. Nu te forta – nu ar trebui sa auzi cum inspiri si expiri. Simte ritmul respiratiei tale.
- Partea a II-a – O respiratie corecta se face din abdomen, nu din piept. Fiecare gura de aer luata ar trebui sa iti mareasca stomacul si cavitatea toracica. Relaxeaza-ti umerii si incearca sa nu respiri din piept. Pune-ti mainile pe stomac si simte cum se dilata si cum se contracta.
- Partea a III-a – Simte aerul proaspat cum iti intra in plamani si cum iese cel din organism. Regleaza-ti respiratia, astfel incat sa expiri la fel de mult cat inspiri. Tine minte, vorbim de o respiratie lenta si lunga. Apoi, incearca sa expiri un pic mai mult decat inspiri. Ia o scurta pauza dupa ce expiri, fara sa inspiri la loc. Corpul tau va continua de la sine procesul de respiratie, fara a fi fortat.
Ai incercat exercitiul de respiratie corecta? Cum a functionat? Cum te simti? Spune-ne in rubrica de comentarii.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
surse:
sparkpeople.comfreedigitalphotos.net