Dintre toate simbolurile Pastelui Iepurasul pare sa fie cel mai iubit, in special de catre copii.
In ce priveste raspandirea acestui simbol pe glob, numai ouale vopsite ii fac concurenta „topaitorului” urecheat care aduce cadouri.
Povestea iepurasului nu este insa foarte bine cunoscuta. O veche legenda nordica spune ca, intr-o iarna, zeita Eostre a gasit o pasare ranita pe camp. Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o in iepuroaica, aceasta pastrand capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora toate ouale facute si i le daruia zeitei.
Aceasta legenda se pastreaza vie chiar si in zilele noastre, copiii asteptand de Paste iepurasul care face un cuib plin de oua colorate.
Pornind de la germani, simbolul iepurelui s-a raspandit in intreaga Europa, fiind asociat cu Pastele si primavara. Multe culturi asiatice si euroasiatice venerau iepurele, acesta fiind asociat cu un mesager al divinitatii si fertilitatii. Chinezii il reprezentau ca pe o creatura a Lunii ce macina orezul (samanta vietii), acesta fiind prezent si in zodiacul chinezesc.
Budistii reprezentau iepurele ca pe o fiinta a Lunii, ca rezultat al autosacrificarii sale pentru zei. O alta versiune prezinta iepurele sacrificandu-se in focul lui Indra (zeul suprem in mitologia vedica indiana), care, pentru ca nu avea o ofranda pe care sa i-o daruiasca zeului, s-a daruit pe sine. Drept rasplata, zeitatea i-a oferit iepurelui Luna.
Si egiptenii venerau iepurele salbatic, care era cunoscut sub denumirea „un”, cuvant care in egipteana veche insemna „deschis” si se referea la faptul ca iepurii salbatici se nasc cu ochii deschisi.
„Un” mai insemna si „perioada” si din aceasta cauza iepurele era si reprezentantul fazelor lunii, adica un simbol astronomic.