Efectul nebanuit al statului pe scaun

Statul pe scaun indelungat (sedentarismul) poate fi periculos pentru sanatate, spun cercetatorii. Afla aici ce se intampla cand petreci prea mult timp stand jos.

In iunie 2015, o echipa de cercetatori din Australia a prezentat descoperirile facute, dupa analizarea a noua studii despre legatura dintre anxietate si comportamentul sedentar (ce poate fi atat statul in fata televizorului sau a calculatorului, cat si sezutul la birou sau in transportul cotidian).

Si, desi rezultatele sunt inca la stadiul de speculatie, conducatoarea studiului, Megan Teychenne, este de parere ca statul prelungit pe scaun si, implicit, lipsa de miscare (sedentarismul) pot provoca anxietate.

Persoanele afectate de anxietate au griji excesive si persistente (adesea nerealiste), ce pot interveni in treburile de zi cu zi. Printre simptomele acestei boli se numara accelerarea ritmului cardiac (inima bate mai tare), dificultati in procesul respirator (ramai fara suflu), probleme la stomac, incordarea muschilor, transpiratie si senzatie de oboseala. Toate acestea pot duce la depresie si probleme de sanatate.

In acelasi timp, sedentarismul poate perturba somnul, afecteaza metabolismul si poate duce la izolare sociala. (spre exemplu, cand stai in fata unui ecran, in loc sa interactionezi cu alti oameni). De asemenea, lipsa de miscare poate duce la obezitate, probleme cardiace, diabet si osteoporoza.

In societatea moderna, riscul de dezvoltare a unei forme de anxietate a crescut (chiar si la copii). In acelasi timp, stilul de viata sedentar este prezent in tot mai multe activitati – cele mai multe joburi se desfasoara la birou. Este, asadar, normal sa ne punem intrebarea: exista o legatura intre cele doua?

Studiile asupra acestei conexiuni vor continua. Intre timp, insa, cercetatoarea Megan Teychenne recomanda schimbarea stilului de viata sedentar, pe cat posibil.

Cum poti evita sedentarismul?

Sunt mici schimbari pe care le poti aduce in viata ta, lucruri ce tin de bun simt. Bineinteles, un prim sfat ar fi sa faci miscare cat mai mult.

La serviciu, incearca sa iei cate o pauza scurta, din ora in ora. Chiar daca doar te duci sa iti umpli paharul cu apa, tot te ridici de pe scaun si mai iesi putin din monotonie.

De asemenea, in loc sa trimiti e-mailuri interne colegilor, atunci cand este posibil, cand ai o informatie scurta de transmis, du-te pana la ei in birou si vorbeste-le direct.

Pe drumul spre sau de la serviciu, incearca sa nu mergi doar cu transportul in comun sau cu masina personala. Parcheaza mai departe sau coboara cu 2-3 statii mai devreme si mergi pe jos restul drumului.

Ce schimbari ai mai face pentru a evita sedentarismul? Crezi ca este, intr-adevar, o legatura intre statul jos si anxietate?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s