Dezvoltarea bebelusului: Miscarile de la varsta de 6-9 luni

Dezvoltarea bebelusului: Miscarile de la varsta de 6-9 luni

Dupa ce puiul tau incepe sa se rostogoleasca, vine o noua etapa din dezvoltarea bebelusului. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem ce achizitii motorii ar trebui sa aiba pana la 9 luni.

Dupa varsta de 6 luni, dezvoltarea bebelusului devine mai accelerata si mai evidenta, din toate punctele de vedere. In ceea ce priveste achizitiile motorii, dupa ce a invatat sa stea pe spate, sa se sprijine in cot si chiar sa se rostogoleasca, vine momentul in care micutul tau descopera cum sa se aseze singur in fundulet si chiar cum sa se ridice pe propriile piciorute.

Maria Aciu, kinetoterapeut KinetoBebe, ne spune acum mai multe despre aceasta evolutie fascinanta, la Traieste Sanatos cu Simona.

Dezvoltarea bebelusului pe etape de varsta

La varsta de 6 luni, un copil care se dezvolta intr-un ritm normal, ar trebui:

  • sa se poata rostogoli de pe spate pe burta, cu aceeasi frecventa in ambele sensuri;
  • sa se poata sprijini pe palmele deschise si pe bazin, cu burtica ridicata de pe pat.

In jurul varstei de 7 luni, prichindelul sta cu manutele si piciorutele in sus si se balanseaza in fata si in spate (rocking). Este o faza normala, cu o durata scurta, de pana la 2 saptamani. De asemenea, in jurul acestei varste, cel mic ar trebui sa inceapa sa se ridice pe un cot, prin lateral, pentru a se pregati de ridicarea in sezut.

La 8 luni, copilasul ar trebui sa se poata ridica in fund si sa mearga in patru labe. Este important ca cel mic sa se poata ridica in fund de pe ambele parti, sa stea stabil si cu spatele drept.

Iar la varsta de 9 luni, cel mic reuseste sa se agate de lucruri si sa se ridice in picioare.

Recomandarile specialistilor

Daca observi intarzieri sau mici probleme in achizitiile motorii descrise mai sus, este important sa te adresezi unui medic pediatru sau unui neurolog pediatru sau unui kinetoterapeut specializat in pediatrie. Cauta un specialist cat mai curand, pentru a-i asigura copilului o recuperare cat mai rapida si mai usoara.

De cele mai multe ori, daca sunt probleme cu achizitiile motorii din dezvoltarea bebelusului, va fi nevoie de kinetoterapie, atat la un centru, cat si acasa.

La centru, se va ocupa un kinetoterapeut de cel mic. Tot kinetoterapeutul ii va instrui pe parinti cum sa lucreze cu copiii lor acasa, cum sa ii stimuleze, cum sa ii ajute sa faca achizitiile de care au nevoie. Este vorba despre tehnici simple, usor de aplicat in fiecare zi.

Emisiune prezentata de SANADOR

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.

In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s