Dermatita de scutece

Dermatita de scutece este perceputa, de cele mai multe ori, de parinti ca o problema care apare doar din cauza firmei care produce scutecele pe care le folosesc. In ce conditii se irita bebelusul tau? Cum poti preveni acest lucru? Iti spunem noi.

Cand apare dermatita pe funduletele bebelusilor, parintii ingrijorati incep sa schimbe tipul de scutec, de la o firma la alta si rezultetele tot nu apar, asa cum ei s-ar astepta.

In primul rand, cauza este scutecul in sine si mai apoi firma care-l produce si, implicit, calitatea lui. Ceea ce vreau sa spun este ca noi, chiar daca folosim „scutecul momentului” si cea mai buna crema anti-iritatie de pe piata, daca nu urmam niste reguli simple, copilul va continua sa fie chinuit de aceasta problema.

Asa cum bine stim, evolutia in orice domeniu are un pret si, adesea, ce-i mult strica. Asa este si cu scutecele. Ele s-au inventat sa ne ajute, dar noi abuzam de ele si nu mai lasam funduletele bebelusilor sa fie si libere, din cand in cand.

Primul motiv in aparitia dermatitei de scutec este faptul ca ne este mult mai comod sa punem imediat un alt scutec dupa ce il schimbam, in loc sa lasam pielea sa se mai usuce si sa mai respire.

Ideal este ca dimineata, dupa ce copilul a stat o noapte intreaga cu pielea ocluzata, sa-l lasam fara scutec cam 15-30 min. Acest lucru trebuie sa-l facem de 3-4 ori pe zi, dupa schimbarea fiecarui scutec.

Atentie! Nu folosi creme de tratament anti-roseata pe pielea bebelusului decat la indicatia medicului si cel mult 5-7 zile consecutiv. Ele dau dependenta locala.

Asadar pasii cei mai simpli pentru nu avea probleme de acest gen sunt:

  • schimba-l cat mai des pe cel mic
  • tine-l fara scutec de 3-4 ori/zi, cate 15-30 min (mai ales cand are mai multe scaune pe zi)
  • spala-l la poponet cu apa si sapun inainte de fiecare schimbare de scutec
  • foloseste, la nevoie, crema protectoare si reparatoare inainte cu 10-15 min de a aplica scutecul. Se foloseste o cantitate mica de crema, de preferat crema-pasta care sa nu intretina umezeala.

Eu invit mamele care vin la cabinet cu bebelusi ce au aceasta problema sa faca un exercitiu de imaginatie si sa-si inchipuie cum ar arata mainile lor, daca si-ar da seara cu multa crema pe maini, dupa ce au spalat o zi intreaga vase si apoi si-ar pune manusi de plastic si ar sta asa pana dimineata.

Asadar, recomand sa te pui in locul copilasului tau si il vei ajuta mai usor sa se simta bine.

Citeste si despre alte probleme ce pot aparea la bebelusi.

Ce probleme ai avut cu scutecele? Povesteste-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Dr. Gianina Manea – Medic primar dermato-venerolog – Policlinica Speranta (Bucuresti)

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s