De ce retelele sociale iti distrug viata sociala

Desi, in multe instante, tehnologia secolului XXI ne-a adus numeroase beneficii, este necesar sa vorbim si despre dezavantaje, printre care se numara si retelele sociale.

Cred ca putem sa fim de acord ca noua tehnologie ne-a usurat vietile in foarte multe situatii – de la harti digitale pana la aplicatii de temperatura, de la posibilitatea de a vorbi cu rude si prieteni aflati pe alte meleaguri pana la inregistrarea si impartasirea momentelor frumoase cu familia.

Pe de alta parte, am si sacrificat multe, de dragul acestor experiente. Iar unul dintre sacrificii este viata sociala, care pierde din intensitate si importanta, din cauza noii tehnologii. Ironic este faptul ca ceea ce dauneaza cel mai mult interactiunilor sociale sunt retelele de socializare, adica fix mediile care ar fi trebuit sa ne faca mai usoara relationarea cu ceilalti. Iata si de ce.

  • Pierdem momentele speciale

Nu stiu cum esti tu, dar eu, cand calatoresc, caut sa inmagazinez cat mai multe amintiri si imagini frumoase (nu pe telefon, ci in mintea mea). Intr-un an in care am avut ocazia sa imi petrec vacanta pe meleaguri straine, mi-am dat seama cat de absorbiti pot fi unii oameni de tehnologie; atat de mult incat sa piarda momentele speciale din jurul lor. In timp ce aratam cu degetul in stanga si in dreapta, bucurandu-ma ca un copil („Ai vazut aia? Uite si acolo! Cat de frumos!”), persoana de langa mine imi spunea: „Stai putin, ca dau un check-in.” Nu cred ca e nevoie sa mai spun cat de confuza m-am simtit in acel moment.

De ce sa dai un check-in? De ce sa nu te bucuri, mai intai, de frumosul din jurul tau? Cred ca sunt momente si momente. Poti da un check-in de la aeroport sau de la hotel, pentru a-i anunta pe cei dragi ca ai ajuns cu bine. Dar nu cred ca este necesar sa documentezi live fiecare pas al tau, pe retelele sociale. Prin obiectivul telefonului, lucrurile vor parea mereu mai indepartate si mai reci.

Mi se pare ca pierzi experienta fericirii, in incercarea de a-ti afisa fericirea pe retelele sociale, cautand validarea unor prieteni virtuali. Fericirea vine atunci cand esti prezent(a) in moment, cand faci o fotografie in mintea ta, nu pe telefon.

  • Devenim dependenti si prea preocupati de prorpia imagine

Cum spuneam mai sus, retelele sociale creeaza o nevoie de validare. In loc sa conteze parerea celui de langa tine, te macina gandul ca nu ai primit suficiente like-uri la o poza.

De asemenea, pe masura ce devii mai dependent(a) de noutatile din lumea virtuala si de conexiunile superficiale din retelele sociale, incepi sa iti calculezi din ce in ce mai mult fiecare miscare – cum apari in poze, ce filtre folosesti pentru a-ti da cel mai bun aspect, cum arati ca ai un stil de viata sanatos, cum arati ca ai parte de experientele perfecte etc.

Iti recomand sa faci un exercitiu. In loc sa publici fotografiile pe care le faci, intreaba-te pentru cine faci acea fotografie si impartaseste-o cu acea persoana. Poate iti faci un selfie ca sa ii arati unei prietene cum te-ai imbracat. Poate ai vazut pe strada un graffiti care l-ar amuza pe un coleg. Poate vrei sa ii arati mamei tale un video cu primii pasi ai copilului tau. Este ca si cand ai trimite o scrisoare personala, in loc de un mesaj general. Incearca.

  • Ne distrugem relatiile

Ti s-a intamplat sa te afli la masa si sa iti dai seama ca nimeni nu mai vorbeste si toata lumea sta cu nasul in telefon? Unul cauta o melodie de care nu isi mai aduce aminte. Altul verifica ce e-mailuri a mai primit. Altul da check-in (pentru ca, deja am stabilit ca facem des asta). Dar nimeni nu mai vorbeste.

Cand inlocuim timpul petrecut impreuna, in familie sau cu prietenii, cu timp petrecut pe retelele sociale, dispare si acea conexiune emotionala. Ajungi sa ratezi mutrele haioase, pe care le face copilul tau cand se joaca, nu mai vezi cand cineva se impiedica pe strada, ca sa il ajuti, pierzi acel „Buna ziua” nelipsit, al vecinului.

Cand esti la masa, pune telefonul in mijloc si mananca (chiar daca esti singur/a). Daca sunteti mai multi, faceti cu totii asta; primul care se uita la telefon, primeste o porunca. Pe strada, in loc sa stai cu castile in urechi sau sa scrii grabit/a un mesaj, uita-te in jurul tau si observa oamenii si interactiunile lor – este un exercitiu pe care ne punea un profesor din facultate sa il facem. Vezi cum te simti atunci.

Tu ai avut momente in care ai simtit ca retelele sociale intervin in viata ta prea mult? Povesteste-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s