De ce ne plac afinele

Surori cu murele, zmeura, fragii si cocazele, afinele fac parte din categoria fructelor de padure. Cu o concentratie mica de zaharuri si foarte multa vitamina C, afinele sunt unele dintre super fructele verii, delicioase si sanatoase.

Substantele nutritive din afine protejeaza organismul de infectii si au actiune antiinflamatoare. Afinele sunt o adevarata comoara, fiind pe primul loc in lista fructelor bogate in antioxidanti.

Consumate in cantitate mare, afinele ne ajuta sa avem o vedere mai buna. Datorita continutului bogat in fibre, afinele te ajuta sa ai o digestie buna, un tranzit intestinal activ si o inima mai puternica.

Pe langa faptul ca au o concetratie mica de zaharuri, afinele lupta pentru mentinerea sanatatii ochilor, a capilarelor, a circulatiei sanguine si nu doar atat. De peste un mileniu, in medicina europeana traditionala se folosesc afinele si frunzele acestora.

Mici, dar mari campioane, afinele contin putin calorii, dar multa vitamina C, intarind astfel sistemul imunitar. Pot fi congelate si consumate pe tot parcursul anului. Cel mai bine consuma afinele crude, cu cereale sau iaurt. (Preparate termic, afinele pierd din vitamina C, care se anihileaza datorita expunerii indelungate la caldura.)

Le poti consuma alaturi de alte fructe, intr-o salata de exemplu sau intr-un compot indulcit cu putina miere. Sper ca te-am convins ca data viitoare cand faci piata sa nu ocolesti afinele.

Din afine poti face o multime de lucruri. Insa ai grija pentru ca sucul lor pateaza. Putem face de exemplu un afinas. Ai nevoie de o cescuta de afine, o portocala si cinci scobitori. Infige afine pe patru scobitori, apoi scobitorile infigele in portocala. Scobitoarea ramasa rupe-o in patru bucatele si infigele si pe ele in portocala, dar in partea opusa. Ii poti desena afinasului ochi, nas si gura cu o carioca. Nu-i asa ca seamana cu un afinas?


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s