Cum satisfacem nevoile relationale?

Nevoile relationale reprezinta un capitol special al nevoilor, fiindca ele se pot manifesta in orice fel de nevoie. De asemenea, se pot strecura si prin incercarile noastre de a ne realiza dorintele si nu numai.

Nevoile relationale se regasesc mai peste tot pentru ca noi suntem in relatie permanenta cu ceilalti. Exista mai multe tipuri de nevoi relationale care se manifesta in relatia cu ceilalti si asta inseamna ca sunt in interdependenta cu ceilalti:
– nevoia de a ne afirma, de a exprima ce avem in interiorul nostru
– nevoia de a fi ascultati in ceea ce am exprimat
– nevoia de intimitate
– nevoia de a visa
– nevoia de a fi valorizat
– nevoia de a influenta mediul

Oamenii confunda foarte mult “a auzi” cu “a asculta”. “A ma exprima” inseamna sa spun exact ce am in interiorul meu, intr-un fel relational, daca vreau sa pastrez sanatatea relatiei respective. E important sa avem capacitatea sau sa ne dam voie sa spunem ceea ce simtim, ceea ce se afla in interior si sa scoatem in exterior, fara a ne mai gandi: “cine o sa sufere din cauza mea” sau “mi-e frica”. Toate aceste lucruri ne impiedica sa satisfacem nevoia noastra relationala de a ne exprima asa cum suntem. De aici rezulta si frustarile care ne consuma foarte multa energie, tocmai pentru ca nu se satisface nevoia aceasta. Dupa ce am gasit ce vreau sa exprim, este necesar sa gasesc si o modalitate prin care sa ma exprim, sa dau un mesaj cadou care sa mentina si sa hraneasca relatia pe care o am. Avem nevoie de timp si de momentul potrivit (contextul) in care sa ne exprimam ceea ce avem in interiorul nostru.

Nevoia de a fi ascultati este o nevoie dependenta de celelalte. Exemplu: eu ii spun mamei ca sunt trista astazi, iar ea imi spune ca nu ai de ce sa fii trista, pentru ca ai tot ce-ti trebuie. Deci eu exprim, dar nu sunt ascultata in registul in care eu vorbesc. Vorbesc despre emotii, iar ea vorbeste de lucruri. Eu am nevoie sa fiu ascultat in acelasi registru.

In principiu, exista trei registre mari: cel real(faptic), cel imaginar si registrul simbolic.
Exista mai mule nivele in care putem sa ascultam in aceste registre: nivelul ideilor, emotiilor. Exemplu: Daca cineva imi spune “esti proasta”, se exprima la nivelul ideilor. Ma simt umilita, si asta inseamna ca ascult la nivelul emotiilor. Daca cineva ne vorbeste la nivelul ideilor trebuie sa ascultam la acest nivel.
Daca vorbim de frici si dorinte care apar foarte des la copii, atunci este nivelul imaginar.
Important este sa intelegem ca atunci cand copii nostri nu se simt ascultati, inseamna ca nu ii ascultam in registrul in care ei ne vorbesc.

Sa vorbim si despre alte nevoi relationale: nevoia de intimitate. Si copii au nevoie de intimitate, dar este o nevoie care apare un pic mai tarziu, pentru ca ei sunt obisnuiti sa mearga la toaleta cu mama, sa doarma cu cineva. Cand cresc mai mari, ei vor spune: “te rog sa bati la usa cand intri”. De obicei acest lucru apare la copii de la 9 ani, dar sunt copii si mai mici care simt aceasta nevoie.

Nevoia de a visa o intalnim atunci cand ne referim la vise de genul “lumea o sa fie mai buna” sau atunci cand gandim ca am realizat ceva sau ca ni s-a facut ceva. Aceste lucruri ne incarca bateriile. Daca pierdem aceasta capacitate, nu o sa mai avem resursele si energia sa traim.

Si nevoia de a fi valorizat este importanta: este necesar ca eu sa ma valorizez pe mine, sa am capacitatea de a ma vedea in capacitatile mele, sa vad acel bun din mine, sa fiu apreciat pentru ceea ce am realizat. Daca la un copil nu este satisfacuta aceasta nevoie, atunci acesta sufera. Oamenii au nevoie sa primeasca feedback de la ceilalti in legatura cu ceea ce fac. Un copil care are note proaste este identificat de cele mai multe ori cu ele, i se spune ca este prost, ca e ultimul in clasa si nu de multe ori nu i se mai se vede un anumit talent, faptul ca este bun la altceva.

Nevoie de influenta asupra mediului este necesara in activitatile extrascolare, pentru dezvoltarea persoanei in intregime. Felul in care ma imbrac, vorbesc are impact asupra celorlalti.

Toate nevoile relationale sunt conectate intre ele.

(Parinti ascultatori- 19.03.2009, Claudia Jimeno)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s