Cum sa te lasi de fumat

Esti insarcinata si fumezi, dar ai citit despre riscurile mari ale nicotinei asupra sarcinii si ai vrea sa renunti cat mai repede

Vezi articolul Influenta tutunului, alcoolului si cofeinei asupra sarcinii

Daca ai nevoie de o motivatie puternica, iata cateva din beneficiile pe care le vei avea din momentul in care abandonezi fumatul:

• vei avea o sarcina normala si un copil mai sanatos;
• vei naste mai usor si fara riscuri;
• vei naste la termen si vei avea un copil fara urmatoarele probleme: greutate mica la nastere, probleme respiratorii, malformatii, handicap fizic sau psihic;
• vei avea un copil cu o imunitate mult mai buna;
• vei reduce riscul mortii subite a nou-nascutului expus la fumul de tigara;
• iti vei reduce riscul de a face atac de cord, cancer sau atac cerebral;
• vei fi un model pozitiv pentru copilul tau, acesta avand sanse mult mai mici sa fumeze la randul lui.

Cu cat renunti mai repede la fumat, cu atat mai bine iti va fi atat tie, cat si copilului. Nu te descuraja niciodata si incearca sa abandonezi fumatul chiar daca ai ajuns in trimestrul al III-lea de sarcina, deoarece sansele de a avea un copil fara probleme vor creste. Ideal ar fi insa sa poti renunta mai devreme. Si definitiv!

Daca te-ai hotarat, dar nu stii cum sa faci, iata cateva sfaturi care speram ca te vor ajuta:

1.Alege o zi. Gandeste-te dinainte cand iti va fi mai usor sa renunti : in timul saptamanii sau in week-end? Cand esti mai ocupata sau cand esti mai relaxata? Indiferent de alegere, din acea zi trebuie sa nu te mai atingi de tigari.

2.Cu o zi inainte de a renunta pregateste totul si ai grija sa nu lasi nimic care te-ar putea ispiti la indemana. Arunca tigarile, brichetele si scrumierele.

3.Anunta pe toata lumea. Spune-le tuturor ca ai renuntat la fumat si cere-le sa
te sprijine in aceasta decizie atat de importanta.

4.Nu te pacali pe tine insati. Atunci cand ai hotarat sa abandonezi fumatul, hotararea sa fie definitiva. Nu face niciun compromis, nu spune ca daca din cand in cand mai fumezi o tigara nu inseamna nimic. Nici strategia de a reduce numarul de tigari nu functioneaza. Ca sa reusesti, trebuie ca decizia ta sa fie radicala.

5.Fa-ti un plan. Incearca sa anticipezi viitoarele probleme si gaseste solutii din vreme. Ce faci daca simti nevoia sa fumezi? Trebuie sa ai mereu la indemana ceva de rontait – guma de mestecat, rondele de morcov – sau sa bei un pahar cu apa sau pur si simplu. De asemenea, daca respiri rar si profund poti simti o usurare.

6.Gaseste-ti o preocupare. Organizeaza-te in asa fel incat sa ai permanent ceva interesant de facut : mergi la un film sau la cofetarie, plimba-te pe bicicleta sau mergi la cumparaturi. Incearca sa nu ai „timpi morti” in cursul zilei, deoarece ai putea simti nevoia sa-i umpli cu… fum.

7.Atentie la locurile sau momentele din zi in care obisnuiai sa fumezi. De multe ori, nevoia de a aprinde o tigara se leaga de anumite ritualuri zilnice – de exemplu, cafeaua de dimineata – sau locuri unde te intalneai cu prietenii. Evita acele locuri si gaseste solutii de a-ti schimba micile ritualuri pe care ti le-ai creat.

8.Acorda-ti recompense. Dupa prima zi, prima saptamana si prima luna pe care ai reusit sa le petereci fara tigari, fa-ti mici cadouri – o crema de fata, o carte, un obiect vestimentar – ca sa te recompensezi pentru succesul obtinut. Poti sa-ti faci aceste cumparaturi chiar din banii pe care ii cheltuiai pe tigari: satisfactia va fi cu atat mai mare!

9.Nu ai reusit? Ia-o de la capat! Daca nu ai reusit sa renunti din prima incercare, nu
dispera, deoarece este stiut ca dependenta de nicotina este foarte puternica. Ai
pierdut o lupta, dar nu batalia. Analizeaza unde ai gresit si ia-o de la capat! Cu atat
mai mult ai sanse sa reusesti a doua oara, cu cat ai descoprit care iti sunt punctele
slabe si le poti corecta.

Mult succes!


Ultimele articole

Un comentariu la „Cum sa te lasi de fumat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s