Cum rezolvi certurile intre frati?

Ce faci atunci cand ai mai multi copii si nu se inteleg intre ei? Din ce motive apar certurile si cum le rezolvi? Afla aici raspunsurile.

Este normal ca fratii sa se certe intre ei sau sa alterneze intre momente de afectiune si momente de neintelegeri. De multe ori, rivalitatea intre frati incepe chiar inainte ca al doilea copil sa se nasca (acel moment in care primul nascut se gandeste ca ar putea fi inlocuit).

Pe masura ce copiii se dezvolta, fiecare ajunge la o etapa diferita de dezvoltare, ce vine cu nevoi diferite. Iar de aici se nasc conflicte, gelozii sau competitii. Iata cateva motive din care iau nastere certurile intre frati.

  • Nevoi diferite pentru varste diferite

Cum spuneam mai sus, fiecare copil trece prin mai multe etape de dezvoltare, specifice varstei. Insa, de cele mai multe ori, fratii nu au aceeasi varsta, asa ca este posibil sa se afle in etape diferite ale vietii. (Si chiar daca vorbim de gemeni, tot vor avea nevoi diferite.) Asta inseamna ca fiecare copil are propriile nevoi, emotii, viziuni asupra mediului inconjurator. De asemenea, fiecare relationeaza in mod diferit.

  • Temperamente individuale

Fiecare copil are un alt temperament si propria personalitate. Este posibil ca acest factor sa cauzeze certurile intre frati. Cel mai simplu exemplu este atunci cand, dintre doi copii, unul este introvertit, iar celalalt este extravertit – vor fi situatii in care se vor enerva unul pe celalalt.

  • Starea de sanatate

Sunt situatii in care unul dintre fratiori are nevoie de mai multa atentie decat celalalt – fie pentru ca are o problema de dezvoltare, fie pentru ca are o afectiune etc. In acele momente, celalalt copil se poate simti neglijat si poate reactiona negativ, pentru a atrage atentia parintilor.

  • Impartirea lucrurilor

Fie ca vorbim de jucarii, haine, timp petrecut cu parintii sau chiar mancare, una dintre cele mai comune certuri dintre copii este pe impartirea lucrurilor.

  • Exemplul parintilor

Copiii invata sa relationeze si sa gestioneze conflictele, urmarindu-si parintii. Asadar, daca parintii isi rezolva conflictele intr-un mod productiv si respectuos, sansele ca fratiorii sa actioneze la fel cresc. Pe de alta parte, daca cei mici isi vad parintii cum trantesc mereu usi si tipa unul la celalalt, vor actiona si ei in acelasi mod.

Ce faci cand copiii se cearta intre ei?

In momentul in care fratiorii incep sa se certe, incearca sa nu intervii decat daca ti se pare ca situatia scapa de sub control. Daca vii mereu sa le rezolvi problemele, se vor astepta sa le vii in ajutor de fiecare data si nu vor invata sa isi gestioneze conflictele. De asemenea, s-ar putea ca, fara sa vrei, sa dai senzatia ca il protejezi mereu mai mult pe unul decat pe celalalt (de obicei, pe cel mai mic).

Ideal ar fi sa fii un arbitru sau un moderator in conflictul lor. Provoaca-i sa comunice intre ei, sa isi exprime emotiile si nevoile. Incurajeaza-i sa isi rezolve singuri conflictele.

Ceea ce poti face este sa ii separi o vreme, sa ii dai fiecarui copil putin spatiu pentru a se linisti. Apoi, nu cauta vinovatul, ci lasa-i sa isi dea seama ce il deranjeaza pe fiecare. In cele din urma, ajuta-i sa gaseasca o solutie care sa multumeasca pe toata lumea.

Ce poti face pentru a preveni certurile

Unele certuri nu pot fi impiedicate. Cum spuneam mai sus, in cazul diferentelor puternice de personalitate, invariabil, vor aparea conflicte.

Totusi, poti lua anumite masuri pentru a pastra armonia in familie.

  • Petrece timp cu fiecare copil. Chiar daca va jucati impreuna, vor fi momente in care fiecare copil isi va dori sa petreaca timp doar cu tine.
  • Concentreaza-te pe abilitatile fiecarui copil. Nu ii compara intre ei, pentru ca au pasiuni diferite. Altfel, creezi conflicte inutile.
  • Ajuta-ti copiii sa isi inteleaga emotiile si invata-i sa comunice intre ei.
  • Stabiliti impreuna cateva reguli de buna purtare.
  • Arata-le si spune-le puilor tai ca dragostea ta pentru ei nu are limite, asa ca niciunul nu va pierde din afectiunea ta in favoarea celuilalt.
  • Invata-i sa isi imparta obiectele. De exemplu, daca se bat pe acelasi ursulet, stabiliti un program de joaca, astfel incat fiecare copil sa petreaca timp cu ursuletul.

Tu cum ai rezolvat certurile intre frati? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s