Cum reactionam in situatii de bullying

Cum reactionam in situatii de bullying

Ca parinte, cum este cel mai bine sa reactionezi atunci cand vezi un act de bullying asupra copilului tau? Primul instinct ar fi sa intervii in forta, dar noi credem ca exista si o cale mai pasnica. Asculta Meditatii pentru parinti pentru a afla cum sa iti ajuti copilul la nevoie.

In primul rand, inainte de a interveni in orice dezacord intre doi sau mai multi copii, este important sa stii diferenta dintre o simpla cearta, un conflict spontan, si o adevarata situatie de bullying. Daca o neintelegere intre doi copii este manata de emotii puternice de ambele parti (furie, frustrare, nemultumire), un act de bullying presupune un dezechilibru de putere, unde agresorul este mereu mai puternic decat victima sa, si o actiune repetata si intentionata.

Ca urmare, este bine sa ii lasi pe copii sa isi rezolve conflictele, atunci cand este vorba de o simpla cearta. Dar este obligatoriu sa intervii cand vezi o situatie de bullying.

„Sa ignor un comportament de bullying inseamna sa imi dau un acord implicit”, explica Diana Stanculeanu, coordonator de programe Salvati Copiii Romania. La fel de rau este sa intervin in forta, pentru ca nu fac decat sa intaresc un model agresiv de comportament sau sa dau exemplu un nou model agresiv de comportament.

De cele mai multe ori, insa, nu parintele este cel care poate da peste o situatie de bullying, ci, mai degraba, cadrele didactice. De cele mai multe ori, locurile unde se intampla cazuri de bullying sunt culoarele scolii, curtea scolii, toaletele sau cotloanele ascunse din scoala.

Cum este bine sa intervenim cand vedem un agresor si o victima? Afla acum, la Meditatii pentru parinti.

Materialul face parte din campania „Viata secreta a copilului tau”, lansata de Itsy Bitsy si GMP PR.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s