Cum prevenim tulburarile de limbaj

Micutul tau a ajuns la varsta la care cartile de specialitate spun ca ar trebui sa inceapa sa vorbeasca. Dar inca nu a spus niciun cuvant si nu repeta ceea ce incerci sa il inveti. Sau vorbeste, dar nu intelegi ceea ce spune. Toti acesti factori reprezinta deficiente de limbaj. Asa ca, ce este de facut?

Vorbesti cu micutul, va jucati impreuna, deci interactionati. Atunci unde este problema? Oare aceste actiuni de comunicare previn aparitia deficientelor de limbaj?

Iata cateva sfaturi ale specialistilor, ca sa iti ajuti copilul sa comunice bine inclusiv verbal:

  1. Cand apare primul dintisor, mergeti impreuna la medicul stomatolog pediatru, care ii va evalua evolutia dentara. Dispunerea incorecta a dintisorilor de lapte poate sa favorizeze deficientele de limbaj.
  2. Dupa varsta de 1 an, povesteste-i celui mic ca a venit un catel si i-a luat suzeta si tetina de la biberon. Dupa un anisor, copilul poate si trebuie sa bea cu o cana.

  3. Cand initiezi o comunicare cu cel mic, uita-te la el! Contactul vizual este esential in aceasta faza de dezvoltare.

  4. Cand petreceti timp impreuna, va jucati, mancati, va spalati. De exemplu, cand se spala, verbalizeaza actiunea: <Acum ne spalam pe dinti sau pe maini>. De asemenea, arata-i dintii sau mainile.

  5. Daca micutul se uita la televizor, recomandarea este sa nu depaseasca mai mult de o ora pe zi in fata ecranului. Dar cand va uitati impreuna la televizor, povesteste-i ce se intampla in desene.

  1. De asemenea, cand aude masini pe strada, spune-i ca se aud masini. Astfel, il faci atent sa descopere sursa anumitor sunete si sa le identifice.

  2. Sa nu iti fie frica de ridicol! Stramba-te! Mimica adultului il ajuta pe copil sa capete informatii despre comunicarea dintre oameni. De altfel, mimica adultului este esentiala in dezvoltarea vorbirii. Chiar daca nu ai calitati actoricesti, poti face tot felul de fete. Il vor incanta pe copil, dar il vor si educa in sensul achizitionarii limbajului.

Te-au ajutat sfaturile noastre? Povesteste-ne in rubrica de comentarii.

Autor: CENTRUL KINETOBEBE


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s