Cum exploreaza copiii in siguranta

Inca de la varste fragede, copiii exploreaza mediul lor inconjurator si astfel invata. Iata cum iti poti incuraja micutul sa descopere in siguranta lucrurile din jurul sau.

De cand invata sa mearga de-a busilea si ies din patut, cei mici vor sa incerce tot, sa simta obiectele din jur si sa invete cum functioneaza fiecare lucru (sau ce se intampla cand il pune in functiune). Curiozitatea si nevoia de explorare sunt active din primele clipe si este bine sa incurajezi acest comportament, cu grija si in siguranta.

Cand copiii exploreaza (atat prin casa, cat si lumea de afara), se dezvolta pe o multime de planuri – emotional, social si fizic. De exemplu, faptul ca vezi o portocala este o treaba, dar este o experienta cu totul speciala atunci cand atingi portocala, ii simti textura, o mirosi si chiar o gusti.

De asemenea, este o sansa pentru cel mic de a-si dezvolta motricitatea – de la urcatul scarilor, pana la lovirea unei mingi.

Insa, ca parinte, vrei ca aceasta explorare sa se desfasoare in siguranta, chiar daca ii oferi copilului libertatea de a incerca lucrurile de unul singur.

Este important sa iti supraveghezi copilul de la distanta si sa te abtii de la a-l corecta sau a-l ajuta. Daca puiul tau vrea sa isi puna un pantofior pe cap, lasa-l. Ce poate pati? Ba chiar, complimenteaza-i noua „palarie”.

Pe de alta parte, daca vezi ca micutul tau face ceva ce ar putea fi periculos (din care ar putea sa se raneasca), incearca sa ii distragi atentia. De exemplu, daca vrea sa puna mana pe o oala incinsa, propune-i sa ii dai alta oala (care sa nu fie utilizata in acel moment) si, eventual, o lingura pentru a „canta la tobe”.

In rest insa, este in regula sa iti lasi copilul sa greseasca. Din greseli invatam. Daca micutul tau nu reuseste sa desfaca un nod, nu il corecta, ci incurajeaza-l si ai rabdare cu el. Incurajarile il vor impinge sa insiste pana cand reuseste.

Cum exploreaza copiii?

Juniorii (1-3 ani)Cei foarte mici abia descopera mediul inconjurator. Iata ce activitati poti face cu ei:

  • Privitul in oglinda – Lasa-l sa se uite la propria reflexie – sa isi miste manutele si piciorusele si sa vada cum „omuletul de dincolo” face la fel. Intreaba-l unde ii este nasul, roaga-l sa caste gura etc.
  • Mersul pe nisip – Cand aveti ocazia sa ajungeti la mare, odata ce v-ati pus prosopul de plaja pe nisip, scoate-i pantofiorii copilului tau si lasa-l sa se miste in voie. Va fi o senzatie total noua pentru el; poate se va speria putin („De ce se misca pamantul?”), dar e o descoperire.
  • Acelasi lucru este valabil si pentru mersul prin iarba – la o plimbare prin parc, asezati-va pe iarba si lasa-l sa mearga putin in picioarele goale, pentru a simti racoarea si textura ierbii.
  • Jocuri si jucarii tactile – Aici, vorbim despre o paleta larga de posibilitati – de la jocuri cu apa (cum ar fi stropitul), pana la atingerea jucariilor din materiale diferite. Copilul tau va invata astfel ca exista materiale dure si materiale moi, ca unele obiecte au un miros specific (cum ar fi florile sau fructele), ca altele au o forma specifica si tot asa.

Prescolarii (3-6 ani) – De la aceasta varsta, copiii incep sa isi concentreze atentia pe activitati mai complexe, cum ar fi:

  • Alergatul si dansatul – Lasa-ti copilul sa alerge, sa se ia la intrecere, sa joace leapsa. In acelasi timp, fii atent(a) sa nu se raneasca. Nu-i nimic daca va cadea si se va lovi putin. Cum spuneam, este important sa si greseasca. In aceste cazuri, nu te panica si nu tipa la el (doar atunci va incepe sa planga; altfel, se va ridica de unul singur si isi va continua jocul).
  • Jocurile de rol – La aceasta varsta, micutii adora sa se prefaca, sa joace rolul altcuiva sau sa se imbrace in costume. Si asta este o forma prin care copiii exploreaza, invatand comportamente sociale. Asadar, jucati-va de-a vanzatorul si cumparatorul, educatorul si elevul etc.
  • Mersul pe tricicleta/bicicleta; Sporturile – Primele incercari vor fi destul de dificile – vor fi cazaturi, rani si esecuri multiple. Din nou, copilul tau are nevoie, mai mult decat orice, de incurajarea ta. Nu poti merge tu pe bicicleta in locul sau, asa ca lasa-l sa se descurce. Va reusi.
  • Constructiile – Un alt joc care le face placere micutilor de varsta prescolara este sa construiasca. Fie ca vorbim de Lego sau nisip, cei mici vor invata ca materialele din texturi diferite se asaza in mod diferit. Propune-i copilului tau sa ridicati un turn din cuburi sau sa faceti un castel de nisip si lasa-l sa descopere cum isi poate intari constructia sau de ce este importanta o baza solida.
  • Operele de arta – O alta forma prin care copiii exploreaza este prin arta. Pune-i la dispozitie puiului tau tot felul de materiale (culori, lipici, sfori etc.) prin care sa isi exprime talentul artistic.
  • Jocul in naturaIesi in expeditii cu micutul tau si invata-l despre mediul inconjurator, despre importanta naturii si despre protejarea ei. Alcatuiti impreuna un ierbar, in care copilul poate vedea clar diferenta dintre frunze.

Copilul tau cum exploreaza? Ce alte idei mai ai pentru incurajarea si dezvoltarea curiozitatii, in siguranta?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s