Stand acasa in aceasta perioada, multe persoane se confrunta cu tendinta de a manca in mod compulsiv, fie ca mecanism de autolinistire, fie pentru ca frigiderul e mult mai aproape si faci mai multe drumuri spre frigider decat intr-o zi obisnuita la serviciu.
Este important sa constientizam ca hranirea este un mijloc de calmare primar, folosit inca din primele zile de viata. De aceea, in momentele noastre dificile e posibil sa regresam in acest comportament menit sa ne linisteasca.
E insa la fel de important sa tinem cont de faptul ca avem la dispozitie, ca adulti, alte metode si resurse pentru a ne calma anxietatea, cum ar fi exercitii de respiratie si miscare despre care am vorbit aici si aici.
Daca vrem sa abordam curajos tendinta de a manca compulsiv putem incepe prin a chestiona nevoia noastra de a manca si a observa daca ea vine in urma senzatiei de foame sau are in spate o alta nevoie (de a ne „inghiti” starile de teama, anxietate, furie, nesiguranta, etc).
Daca iti este dificil sa renunti la obiceiul de a lua multe gustari, dar vrei sa iti mentii totusi o alimentatie echilibrata, poti inlocui alimentele nocive cu unele mai sanatoase, pregatindu-ti la inceputul zilei felii de legume sau de fructe.
De asemenea, atunci cand iti vine „sa intri in frigider” si stii ca, de fapt, nu foamea te indeamna sa faci asta, poti apela la cateva miscari de sport sau de dans care sa-ti incarce corpul cu endorfine.
Poti incerca si exercitiile de mindfulness, foarte usor de practicat: atunci cand mananci, renunta la orice alta activitate si concentreaza-te doar pe mancarea din farfurie; mesteca bine fiecare bucatica de mancare, savureaz-o si bucura-te de gustul, textura si mirosul mancarii pe care o servesti. In felul acesta vei avea un control mult mai bun asupra senzatiei de foame si satietate. In plus, exercitiile de macat constient pot deveni cu usurinta exercitii de recunostinta, despre care stim deja cat de eficiente sunt, mai ales in aceasta perioada.
Asculta podcastul de mai jos si afla de la Adriana Mitu ce putem face pentru a ne controla tendinta de a manca compulsiv:
Adriana Mitu, psiholog cu experienta in lucrul cu copiii si autor de povesti terapeutice, vorbeste la Itsy Bitsy FM despre cum putem avea grija de sanatatea noastra emotionala in aceasta perioada.
Vezi si alte idei pentru igiena ta emotionala:
Cum ai grija de sanatatea ta emotionala practicand recunostinta
Trei exercitii prin care poti reduce anxietatea
Cum te ajuta jurnalul gandurilor in gestionarea emotionala
Cum gestionezi sentimentul de pierdere?
Starea de alerta si nevoia de relaxare
Ce faci cand simti ca nu mai detii contrulul?
Cum ai grija de sanatatea ta emotionala?