Oricat de usor ar lega copiii prietenii, odata ce prichindeii simt ca le este invadat spatiul personal sau ca sunt fortati pe cine sa iubeasca, lucrurile se complica. De aceea, la Meditatii pentru parinti, vorbim despre relatiile dintre frati vitregi.
„Am observat ca punem des o presiune pe copii sa isi faca o relatie cu cei de langa ei, cu frati vitregi sau cu colegi, invatandu-i cum sa aiba relatii cu ei si temandu-ne noi pentru capacitatea lor de a relationa cu altii, uitand ceva esential: faptul ca relatia copiilor cu alti oameni este o oglinda a relatiei lor cu noi”, explica psihoterapeuta Vistiana Long.
Cu alte cuvinte, in primul rand, este important exemplul pe care noi, parintii, il oferim copiilor, chiar si cand vine vorba de a construi o relatie. Iar cei mici inteleg conceptul de a relationa din cum se comporta parintii lor atat fata de alti oameni, cat si in familie.
Apoi, este nevoie sa intelegem nevoile ambilor frati vitregi. In ceea ce priveste copilul care deja locuieste in casa, acesta va simti ca ii este invadat spatiul personal si ca sunt modificari in dinamica familiei. Asa ca, in mod normal, va deveni defensiv. Iar in cazul copilului care vine in casa, acesta trece printr-o schimbare majora si este normal sa fie speriat. In ambele cazuri, este nevoie sa avem rabdare si intelegere fata de emotiile copiilor.
Mai multe despre cum ajuti la construirea relatiei dintre frati vitregi iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.